CAUSA PER REBEL·LIÓ

Puigdemont endarrereix la seva suspensió a l'admetre el Suprem la seva personació

El magistrat Llarena considera que amb el seu arrest l'expresident ja pot actuar en la causa en què ha sigut processat

També ha admès la sol·licitada pels exconsellers Clara Ponsatí i Lluís Puig

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont va ser detingut aquest diumenge a Alemanya i això canvia la seva situació processal en la causa en què ha sigut processat per rebel·lió i malversació. Almenys això ha entès el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que ha dictat una providència aquest dimarts en què li admet la seva personació en el procediment, i això li permetrà recórrer el seu processament i, per tant, endarrerir la suspensió automàtica de càrrec públic prevista a la llei d'enjudiciament criminal per als processats per terrorisme o rebel·lió.

En la mateixa situació es troben els exconsellers Clara Ponsatí, que és a Escòcia, i Lluís Puig, que és a Bèlgica. El jutge assenyala que l'arrest de Puigdemont s'ha produït "com a conseqüència de l'ordre de detenció emesa" per ell mateix i que ja s'està tramitant la que correspon a Ponsatí i a Puig, fet que també els permet personar-se, tot i que amb anterioritat ho havia denegat.

No es pronuncia, però, sobre l'exconseller Toni Comín, que igual que Puigdemont reté la seva acta de diputat al Parlament. Però la resolució de Llarena obre la porta que ho torni a sol·licitar, com ja va fer almenys davant la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, i es personi ara, una vegada dictada l'ordre de processament "amb la fermesa d'una instrucció tancada en el que és essencial", en paraules del mateix Llarena.

La personació permetrà a Puigdemont, Ponsatí i Puig poder recórrer l'ordre de processament, en què s'acusa els dos primers de rebel·lió i malversació, i el tercer, de desobediència i malversació. La suspensió automàtica del càrrec públic prevista en la llei d'enjudiciament criminal només afecta en aquesta causa els processats per rebel·lió, no per un altre delicte, i mentre estiguin presos o fugits.

Notícies relacionades

Fonts jurídiques han assenyalat que a partir d'avui s'haurà de fer arribar la causa completa a l'expresident català, cosa que pel seu volum es pot allargar dies. Una vegada en el seu poder, disposarà de tres dies per recórrer en reforma el processament, un termini que per als processats no fugits s'acaba aquest dimarts. Al tractar-se d'un sumari i no d'un procediment abreujat, els advocats no poden anar directament a la Sala d'Apel·lacions amb la seva impugnació, i ho hauran de fer després de passar pel tràmit de Llarena, que molt difícilment modificarà la resolució que ell mateix va dictar.

Quan l'instructor torni a pronunciar-s'hi, les defenses disposaran de cinc dies per anar a l'apel·lació. La resolució no adquirirà fermesa fins que sigui revisada pels magistrats Francisco Monterde, Miguel Colmenero i Alberto Jorge Barreiro, i això es pot demorar setmanes.