El Govern demana a l'independentisme que no es faci "la víctima"

Santamaría celebra la detenció de Puigdemont i Zoido assenyala que "no procedeix queixar-se ara"

Rajoy va conversar amb Sánchez i Rivera al produir-se l'arrest de l'expresident a Alemanya

zentauroepp41759846 madrid  24 01 18  politica  juan ignacio zoido  ministro de 180124095113

zentauroepp41759846 madrid 24 01 18 politica juan ignacio zoido ministro de 180124095113

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Juan José Fernández

La detenció de Carles Puigdemont a Alemanya va provocar ahir alegria al Govern central i a Ciutadans, i va servir perquè el PSOE insistís en la necessitat d’un candidat a la Generalitat que sigui «viable», mentre que Podem va argumentar que la crisi territorial només trobarà solució si Mariano Rajoy és desallotjat de la Moncloa. L’Executiu espanyol també va aprofitar per demanar a l’independentisme que no es faci «la víctima».

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va recordar que van ser Junts per Catalunya (JxCat) i ERC els que van decidir presentar Puigdemont i Oriol Junqueras com a candidats a la Generalitat, malgrat les seves causes judicials. Per tant, va continuar el ministre, «ara no és procedent queixar-se ni fer-se la víctima d’una situació que ells mateixos han buscat».

Zoido també es va referir als «disturbis» en diferents ciutats de Catalunya, sobretot a Barcelona, on hi va haver quatre detencions i un centenar de ferits en xocs amb els Mossos d’Esquadra davant la Delegació del Govern.

L’ÚNICA FUNCIÓ DE TORRENT / Quan l’expresident va ser arrestat a la petita localitat germànica de Schuby, diumenge, Rajoy va conversar amb Pedro Sánchez i Albert Rivera, que el  recolzen en l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, però cap membre del Govern central va valorar la nova situació del candidat de JxCat.

«És una bona notícia», va dir ahir la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. «Als demòcrates ens tranquil·litza veure que les institucions funcionen i que a Espanya tots som iguals davant la llei i ningú pot burlar-se infinitament de la justícia», va afegir Santamaría, que també va acusar el president del Parlament, Roger Torrent, d’«extralimitar-se en les seves funcions» a l’advocar el dia abans per «un front comú» en defensa «de la democràcia» a Catalunya. «La primera i única funció» de Torrent, va argumentar la vicepresidenta, és buscar un candidat «viable» per presidir la Generalitat.

PSOE, CIUTADANS I PODEM/ Els socialistes van utilitzar el mateix adjectiu per referir-se a les característiques que ha de reunir el successor de Puigdemont al capdavant del Govern català. «El que fa falta és que el president del Parlament faci una ronda de consultes, nomeni un candidat viable que sigui investit i governi per al 100% dels catalans. Hi ha una majoria independentista al Parlament i ha de nomenar un candidat viable», va assenyalar la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra.

Notícies relacionades

Des de Ciutadans, Rivera va explicar que l’arrest de Puigdemont prova que no existeix la impunitat ni a Espanya ni a la resta de la Unió Europea. «Ha quedat clar que intentar trencar una democràcia europea té un cost i es paga als tribunals. Els que han intentat trencar Espanya i destruir la nostra democràcia, els que han trencat la convivència a Catalunya, han de saber que l’Estat de dret té mecanismes perquè paguin les conseqüències de les seves accions», va dir el líder del partit taronja. Al seu parer, la situació actual és producte de l’actitud del PSOE i el PP durant dècades, en què «han menysvalorat el nacionalisme».

Per a Units Podem, per últim, la crisi territorial no se solucionarà mentre Rajoy segueixi al poder. El president del Govern, va dir el secretari d’organització dels morats, Pablo Echenique, «no té altura de mires» per gestionar la complexitat d’Espanya.