INFORME DE LA GUÀRDIA CIVIL

Els CDR organitzen tallers sobre com actuar en "revoltes"

Els Comitès de Defensa de la República entrenen els ciutadans per participar en mobilitzacions

2
Es llegeix en minuts
Agències / El Periódico

«Com enfortir les mobilitzacions», «com cuidar-se en temps de revolta», «estratègia no violenta d’alliberament en 10 passos»... Són els títols dels tallers en què els Comitès de Defensa de la República (CDR) entrenen els ciutadans, segons un informe de la Guàrdia Civil, per prendre part en mobilitzacions com la de diumenge a Barcelona, en protesta per la detenció de Carles Puigdemont per la policia alemanya, i que va acabar saldant-se amb un centenar de ferits, entre ells 23 agents dels Mossos, i nou detinguts.

L’informe, al qual ha tingut accés Europa Press, apunta que els membres dels CDR ja van impartir cursets abans de l’1-O en els quals van donar instruccions per portar a terme una «resistència» pacífica als col·legis electorals. «Si ens mouen un a un, que ens moguin a tots, així tindrem molta més força. Si arriba el moment intentem agafar-nos junts, per ser una mateixa persona», va ser una de les consignes en aquelles classes.

Aquells tallers, afegeix el document, «van començar a tenir més  importància amb la seva divulgació a través de xarxes socials, per mitjà de l’organització En peu de pau, els integrants de la qual es van encarregar d’impartir-los a les assemblees dels diferents CDR». L’activitat es va presentar com «una iniciativa social per estendre i promoure la resistència pacífica i no violenta en defensa de les llibertats».

Entre els impulsors, la Guàrdia Civil assenyala destacats dirigents d’Òmnium Cultural, entitat que vincula als CDR, així com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Pel que fa als nou detinguts en els disturbis de diumenge, el titular del jutjat d’instrucció número 20 de Barcelona va deixar en llibertat els quatre manifestants que van comparèixer ahir, va informar Efe. Segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), s’hauran de presentar cada 15 dies al jutjat. Dos estan acusats de desordres públics i d’atemptat contra agents de l’autoritat; els altres dos, dels delictes d’odi i d’atemptat a agents de l’autoritat.

Els altres cinc arrestats ja van sortir de comissaria diumenge a última hora de la nit, a l’espera que el jutge els cités. Dos van comparèixer ahir davant el jutjat d’instrucció número 19, que els va deixar en llibertat sense cap mesura cautelar, en una causa oberta per desordres públics.

Els concentrats van llançar contra els antiavalots dissolvent, esprais antipersones, contenidors, ampolles, pintura i ous, i els Mossos van carregar diverses vegades contra ells i van disparar salves per mantenir el cordó policial.

Un mosso fora de servei

Notícies relacionades

El mosso fora de servei identificat pels seus companys en la concentració davant la Delegació del Govern serà objecte d’una investigació interna. La policia catalana no ha obert de moment cap expedient a l’agent i aclarirà abans les circumstàncies en les quals va ser  identificat.

El membre dels Mossos d’Esquadra anava de paisà i no incomplia cap règim intern per participar en la mobilització, ja que els agents tenen dret a manifestar-se quan estan fora de servei, segons les fonts consultades per Efe.