CAUSA PER REBEL·LIÓ

El jutge Llarena processarà divendres Turull i la resta d'imputats per declarar la independència

El magistrat decidirà si envia a la presó l'exconseller de Presidència, Forcadell, Rull, Romeva, Bassa i Rovira

La suspensió automàtica de càrrec públic s'aplica a processats per rebel·lió presos o fugits

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena encara no ha acabat la instrucció de la causa per rebel·lió, sedició i malversació oberta contra l'expresident Carles Puigdemont i 27 persones més, perquè aquest mateix dimarts va obrir una peça secreta per aprofundir en la investigació del diner públic gastat, però creu que ja té indicis racionals de criminalitat per processar-los. Aquest divendres farà públic l'ordre de processament i a més decidirà si envia a la presó sis d'ells, entre ells, Jordi Turull.

En la resolució el magistrat donarà a conèixer si algun dels imputats se salva del processament (com pot ser el cas de l'exmembre de la Mesa del Parlament Joan Josep Nuet) i concretarà quins delictes considera que va cometre cadascun d'ells. Fins ara totes les resolucions de l'instructor i de la Sala Penal de l'alt tribunal han anat apuntalant l'existència del delicte de rebel·lió, a l'apreciar violència, almenys pel que fa als imputats a la presó: l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez, el líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'exconseller d'Interior Joaquim Forn.

El fet que hagi citat Turull i els exconselleres Jordi Rull, Dolors Bassa i Raül Romeva, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i la número dos d'ERC, Marta Rovira, per revisar la seva situació personal, fa pensar que ells també seran processats pel delicte més greu dels investigats. Tots ells són, a més, diputats, de manera que, si són encausats per rebel·lió, perdran automàticament l'escó quan la resolució sigui ferma.

Fins ara tots estan en llibertat amb fiances d'entre 60.000 euros (Rovira) i 150.000 (Forcadell). Els exmembres del Govern van abonar 100.000 euros. Tret de Rovira, la fiscalia va sol·licitar presó incondicional per a ells, una petició que podria reproduir divendres, igual que Vox, que va arribar a demanar-ne fins i tot per a la dirigent d'ERC. El processament implica que s'han constatat i, fins i tot, ampliat els indicis existents contra ells, i la gravetat del delicte imputat pot ser un argument suficient per defensar-la.

Suspensió de càrrec públic

La suspensió automàtica de càrrec públic prevista en l'article 384 de la llei d'enjudiciament criminal només es pot aplicar als processats per rebel·lió (no per cap altre delicte, com la sedició) que siguin a la presó, de manera que no afectaria cap d'ells, tret que divendres se'ls empresoni després de la celebració de la visteta de l'article 505 del Codi Penal prevista.

Notícies relacionades

El precepte exigeix que el processament sigui ferm, condició que la resolució adquirirà una vegada revisat per la Sala Penal, cosa que es pot demorar unes setmanes. És per això que si Turull ingressa a la presó abans de ser investit president de la Generalitat quedarà en mans del jutge Llarena l'obtenció del permís penitenciari necessari per assistir al debat del Parlament, una petició que el magistrat va rebutjar en el cas de Junqueras, de Forn (abans que renunciés a l'escó) i de Sànchez, quan va ser proposat com a candidat a president.

Però sí que tindrà conseqüències el processament per als fugits. L'expresident Puigdemont i Toni Comín, els únics que no han renunciat a l'escó al Parlament, tot i ser a Brussel·les, també el perdran automàticament, perquè contra ells ja va dictar ordre de presó la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, i la seva situació es considera equiparable a la dels presos. A més, després del processament en rebel·lia dels fugits, es reactivaran les euroordres i ordres internacionals de detenció amb fins d'extradició necessàries perquè siguin entregats a la justícia espanyola.