VISTES JUDICIALS

El fiscal general ordena facilitar la llibertat de Forn però no la de Sànchez

La defensa del candidat a president esgrimeix que deixarà l'escó "d'aquí uns dies" per quedar lliure

La fiscalia es va pronunciar contra l'excarceració de l'exconseller fa una setmana, però ara hi veu raons humanitàries

zentauroepp42587949 madrid  20 03 2018  politica fotos del furg n que traslada a180320105640

zentauroepp42587949 madrid 20 03 2018 politica fotos del furg n que traslada a180320105640

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La causa per rebel·lió, sedició i malversació que se segueix al Tribunal Suprem contra els responsables de la declaració unilateral d'independència de Catalunya aconsegueix esquivar la normalitat fins i tot en els tràmits aparentment més reglats. Fa tan sols nou dies la fiscalia es va oposar a excarcerar l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, a l'apreciar que hi seguia havent risc de reiteració delictiva, i aquest dimarts, en la vista amb què es resoldrà un recurs anterior a aquesta sol·licitud, ha plantejat que quedi en llibertat amb una fiança de 100.000 euros.

En la intervenció davant la Sala d'Apel·lacions de l'alt tribunal, el fiscal del Tribunal Suprem Fidel Cadena ha sigut molt breu i pràcticament només ha apel·lat a l'"imperatiu legal" i al compliment de les instruccions donades pel fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, per considerar conjurat el risc de la reiteració amb la imposició d'una fiança semblant a la que al seu dia el jutge Pablo Llarena va fixar per als altres exmembres del Govern, tret de l'exvicepresident Oriol Junqueras, a qui va enviar a la presó.

La nova posició fiscal no ha de ser assumida automàticament per la sala, perquè l'acusació que exerceix Vox va defensar que segueixi a la presó. El tribunal es pronunciarà els pròxims dies. En la segona vista d'apel·lació celebrada aquest dimarts el ministeri públic sí que va mantenir el seu criteri i va defensar que el candidat a presidir la Generalitat, Jordi Sànchez, ha de seguir a la presó per risc de reiteració delictiva, posició que coincideix amb la de l'acusació popular. Però també surt de la normalitat dels procediments judicials que se sàpiga per l'al·legat del seu advocat que el número dos de Junts per Catalunya renunciarà a la seva carrera política "els pròxims dies" per poder quedar lliure i tornar amb la família.

Motius ja coneguts

L'article 25 de l'Estatut orgànic de la carrera fiscal preveu que el fiscal general "podrà impartir als seus subordinats les ordres i instruccions convenients al servei i a l'exercici de les funcions, tant de caràcter general com referides a afers específics". Però tots els motius al·legats ara pel ministeri públic per facilitar la sortida de la presó de Forn ja hi eren en el seu últim escrit sol·licitant la llibertat, encara en mans del jutge Pablo Llarena, i no van ser suficients perquè aleshores recolzés la pretensió de l'imputat.

Notícies relacionades

En una nota, la Fiscalia General de l'Estat al·lega diverses raons per justificar el canvi de criteri: que Forn és portador de la tuberculina, cosa que significa que en algun moment de la seva vida ha estat en contacte amb la tuberculosi, però no ha desenvolupat la malaltia, i que el 24 de gener passat va renunciar a l'acta de diputat, cosa que demostra que té la intenció manifesta de deixar l'activitat política, cosa que neutralitza el risc de reiteració delictiva. Aquestes dues qüestions ja eren en l'última petició de llibertat de Forn.

L'exconseller va ser traslladat a l'Audiència Nacional des de la presó d'Estremera, en què està internat des del 2 de novembre passat, però no va arribar a anar al Tribunal Suprem, al no considerar necessari expressar-se amb les seves pròpies paraules davant la sala. Sànchez, en canvi, a Soto del Real des del 16 d'octubre passat, va optar per negar ell mateix davant el tribunal el lideratge que se li atribueix per mobilitzar la ciutadania, en què es funda el risc de reiteració delictiva que se li imputa, i haver rebut en algun moment alguna notificació judicial que pogués haver desobeït.

Limitació del passaport

La fiscalia no vol que els sis fugits en la causa circulin tranquil·lament per Europa, però, conscient que una ordre de detenció internacional té poques opcions de prosperar, ha decidit limitar les diligències que va anunciar la setmana passada als seus passaports. Aquest dimarts va demanar al jutge del Tribunal Suprem <strong>Pablo Llarena</strong> que retingui els de <strong>Carles Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig, Clara Ponsatí</strong> i <strong>Anna Gabriel</strong>, a l'ordenar anul·lar-ne la vigència i validesa mentre estiguin imputats.