CONGRÉS DELS DIPUTATS

El PP, el PSOE i Cs impediran la reforma de la llei d'amnistia per jutjar crims del franquisme

Lastra apel·la a la "seguretat jurídica" i Villegas qüestiona que es vulgui reescriure la transició

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els grups parlamentaris del PP, el PSOE i Ciutadans rebutjaran aquest dimarts que el ple del Congrés admeti a tràmit una proposta de reforma de la llei d'amnistia del 1977 perquè es puguin jutjar a Espanya els crims comesos per la dictadura franquista.

La iniciativa va ser registrada el 25 d'octubre, coincidint amb el 40 aniversari de l'aprovació d'aquella norma amb les firmes de Podem, les seves confluències, ERC, el PNB, el PDECat, Compromís, Bildu i Nova Canàries. Izquierda Unida, soci electoral de Podem, va registrar el mateix dia en solitari la seva pròpia iniciativa per aconseguir el mateix fi, però per altres mitjans.

En lloc de reformar la norma, els d'Alberto Garzón aposten per anul·lar-la i per obligar el Govern a recolzar les reclamacions que formulin ciutadans, entitats o institucions pels delictes comesos durant la dictadura.

Nou paràgraf

En concret, la modificació de la llei d'amnistia de la qual dimarts es votarà la presa en consideració consisteix en la introducció d'un nou paràgraf a l'article 9 per deixar clar que les disposicions contingudes a la norma "no impediran que els jutjats i els tribunals investiguin, enjudiciïn i imposin les penes corresponents a les persones responsables d'haver comès delictes de genocidi, lesa humanitat, delictes de guerra i altres greus violacions dels drets humans".

Els mateixos grups van registrar en paral·lel una proposta de reforma del Codi Penal que encara segueix pendent de debat al Congrés. En aquesta proposició de llei, complementària de la que es votarà dimarts, advoquen per afegir un nou article al Codi Penal, per consolidar la figura de la imprescriptibilitat dels crims contra la humanitat, d'acord amb el dret internacional i els diferents tractats subscrits per Espanya.

Els grups proposants, que van elaborar la seva proposta en col·laboració amb els promotors de la querella presentada a l'Argentina que va donar peu a una investigació de crims franquistes per part de la jutge María Servini, ja van lamentar en el seu moment que el PSOE no recolzés la seva firma.

Crida al PSOE

I el mateix ha fet aquest dilluns la portaveu adjunta d'Units Podem, Ione Belarra, que ha explicat que, encara que els socialistes van començar a treballar en l'elaboració de la proposició en el si de l'intergrup sobre Memòria Històrica, van optar per "desmarcar-se'n a última hora".

Belarra ha demanat al PSOE que reconsideri el seu rebuig a la reforma i contribueixi a donar compliment a les recomanacions d'organismes internacionals que, com les Nacions Unides, han demanat que es modifiqui la llei d'amnistia. "Veiem amb dolor que partits que també van participar en la lluita antifranquista, com el PSOE, avui no siguin aquí. S'equivoquen al pensar que l'oblit pot esmorteir el dolor", va comentar al seu dia el portaveu d'ERC, Joan Tardà.

Notícies relacionades

Però el PSOE ja ha deixat clar que votarà en contra de l'admissió a tràmit. La seva vicesecretària general, Adriana Lastra, ha argumentat que no volen reformar la norma en què es va basar part de la transició de la dictadura a la democràcia per una qüestió de "seguretat jurídica".

I tampoc la recolzarà Ciutadans, que considera que es tracta d'una proposta "que sembla que vol reescriure la transició", segons ha explicat el seu secretari general, José Manuel Villegas, que ha qualificat de "curiós" que la proposició de llei no hagi inclòs "els delictes de terrorisme" entre els crims que es podrien jutjar si es canviés la norma.