TERRORISME

Detinguts 'Kubati' i dues dirigents de Sortu per enaltir l'etarra Belén González

L'assassí de Yoyes va destacar que la vida de la terrorista morta "va estar lligada al compromís"

Detinguts 'Kubati' i dues dirigents de Sortu per enaltir l'etarra Belén González

Javier Etxezarreta (EFE)

1
Es llegeix en minuts
EFE

La Guàrdia Civil ha detingut a Gipúscoa l'ex-pres d'ETA José Antonio López Ruiz, Kubati, i les dirigents de Sortu Ohiana Garmendia i Miren Zabaleta acusats d'enaltiment del terrorisme per la seva presumpta participació en els homenatges a la històrica etarra Belén González Peñalva, que va morir al novembre.

Fonts de la lluita antiterrorista han assenyalat que a Zarautz ha sigut arrestat Kubati, que va sortir de la presó de Puerto I de Cadis el novembre del 2013 en aplicació del final de la doctrina Parot després d'estar empresonat 26 anys per 13 assassinats consumats, entre ells el de la dirigent etarra Dolores González, Yoyes, i 16 de frustrats.

Juntament amb l'ex-pres de la banda, ha sigut detinguda a Gernika Ohiana Garmendia, dirigent de Sortu i responsable de la comissió de presos d'aquesta formació, i la seva portaveu a Navarra, Miren Zabaleta.

Operació oberta després de l'homenatge

Un dels actes centrals d'homenatge a la històrica etarra Belén González, Carmen, que va morir el 16 de novembre d'un càncer, va tenir lloc al frontó de Lazkao i hi van assistir, entre altres, el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, a més de destacats dirigents de l'esquerra abertzale, com Pernando Barrena o l'ex secretari general de LAB Rafa Díez Usabiaga.

Des de l'estrada va prendre la paraula Kubati, que va destacar que la vida de González Peñalva "va estar lligada al compromís" i va recordar que va formar part de l'equip d'interlocució de la banda terrorista en les converses d'Alger, el 1989, i a Zuric el 1999.

Notícies relacionades

Kubati va néixer a Elorrio (Biscaia) el 1954 i era un dels presos més antics de la banda terrorista ETA, en què es va integrar a mitjans dels anys 70. 

Diverses fonts consultades per Efe asseguren que la xifra de detinguts en la denominada operació Aurresku-Carmen es podria elevar.