LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Facebook censura els pits despullats de 'La Llibertat guiant el poble' i després demana perdó

Jocelyn Fiorina, un director de teatre francès, va utilitzar el cèlebre quadro per promocionar la seva obra 'Trets al carrer Saint-Roch'

libertad-guiando

libertad-guiando

1
Es llegeix en minuts
AFP

Facebook va reconèixer aquest diumenge haver comès un error al censurar aquesta setmana una representació del quadro La Llibertat guiant el poble, del francès Eugène Delacroix,La Llibertat guiant el poble, en què una dona apareix amb els pits despullats enarborant una bandera francesa. "L'obra La Llibertat guiant el poble té perfectament cabuda a Facebook i està d'acord amb les nostres regles publicitàries", va declarar la xarxa social en un comunicat.

"Per protegir la integritat del nostre servei, comprovem milions d'imatges publicitàries cada setmana i a vegades cometem errors. Demanem perdó per aquest error a l'usuari afectat", va afegir. Jocelyn Fiorina, un director de teatre francès, va utilitzar aquesta setmana el cèlebre quadro per promocionar la seva obra Trets al carrer Saint-Roch, estrenada a París.

Així va ser el bloqueig

"Un quart d'hora després del llançament de la publicitat, l'administració [de la xarxa social] va bloquejar la nostra difusió assegurant que no es podia publicar una imatge de nu", va indicar Fiorina a l'AFP poc abans de la reacció de Facebook.

Després del bloqueig de la seva primera publicació, Fiorina va difondre una nova publicitat amb el mateix quadro al qual va afegir el rètol "censurat per Facebook" per tapar els pits de la dona. Aquesta segona imatge no va ser censurada.

Al juny, el director ja havia intentat utilitzar dues vegades el cèlebre quadro -que va estar durant anys als bitllets de 100 francs- per promocionar l'obra de teatre, sense èxit davant el gegant nord-americà d'internet. "En aquell moment vaig contactar amb els moderadors, que es van mostrar inflexibles i van assegurar que, fins i tot en un quadro del segle XIX, no era acceptable", recorda.

Dos precedents

Facebook suscita sovint crítiques pels continguts que autoritza difondre o no.

Notícies relacionades

La justícia francesa va desestimar dijous la demanda d'un internauta que retreia a Facebook haver tancat el seu compte per publicar una foto del quadro L'origen del món, de Gustave Courbet,L'origen del món, que representa un sexe femení. El tribunal va reconèixer, no obstant, "una falta de Facebook", que va exercir "el seu dret d'anul·lació sense preavís raonable" i "sense precisar els motius d'aquesta desactivació" de compte.

De la mateixa manera, una italiana va explicar al desembre que havien censurat una publicació de la foto de la Venus de Willendorf.Venus La xarxa social es va haver de disculpar pel tractament fet sobre la fotografia d'aquesta escultura paleolítica.