EL DEBAT SOBRE LA CARTA MAGNA

El Consell valencià obre el meló de la reforma constitucional a Rajoy i a Sánchez

Ximo Puig demana que les Comunitats Autònomes tinguin veu pròpia en el debat

zentauroepp42351315 valencia 1 3 2018  pol tica  ximo puig  el president de la g180301120243

zentauroepp42351315 valencia 1 3 2018 pol tica ximo puig el president de la g180301120243 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Mentre llangueix al Congrés la comissió per desenredar el nus territorial, el més gros d’una hipotètica reforma de la Constitució, el Govern valencià del PSPV i Compromís ha intentat sacsejar el tauler de la negociació demanant veu pròpia en el debat per a les comunitats autònomes i presentant una proposta pròpia que supera el model federal del PSOE.

Fa uns dies, Ximo Puig, president de la Generalitat, va tornar a fer referència a la necessitat de paralitzar la «contrareforma recentralitzadora», un clàssic del seu discurs que vincula a l’executiu de Mariano Rajoy però que sembla incloure també un missatge a Pedro Sánchez. Puig fa mesos que perfila una veu pròpia (seva i del PSPV) davant Ferraz i, juntament amb Compromís, està disposat a presentar la batalla perquè el debat de la reforma surti de Madrid i els seus actors principals. És a dir que no sigui un pacte exclusiu entre el president i el líder de l’oposició de torn, com Zapatero i Rajoy amb l’article 155 o el mateix Rajoy i Sánchez ara donant via lliure a l’obertura del debat.

La proposta valenciana reclama l’obertura d’«una dinàmica de debat públic» en la qual les autonomies tinguin «un paper especialment reconegut» després d’haver-se «constituït de facto en subjectes polítics» del sistema. «A l’hora de reformar-la, és inimaginable que no disponsin d’espai de participació», deixa anar el document, que deixa la porta oberta a «una acció conjunta» de les que s’hi vulguin unir.

Des que va sortir de la Moncloa, el PSOE demana canvis en el text del 1978. En aquest lustre, han tingut temps d’esbossar les seves intencions en la Declaració de Granada, en la de Barcelona –que demanava reconèixer «les aspiracions nacionals» de Catalunya– i en la proposta de l’octubre del 2015. La del Consell va bastant més enllà en diversos capítols, encara que comparteixin un esperit federal.

Mentre els socialistes han proposat tradicionalment una llista exhaustiva de les competències estatals i una referència a l’opció que la resta siguin de les comunitats autònomes, la fórmula valenciana dona llibertat a les autonomies per escollir la seva organització i elimina referències a províncies i diputacions, inclou clàusules que blindarien competències davant recentralitzacions i elimina la suspensió automàtica d’una llei autonòmica recorreguda pel Govern central.

Notícies relacionades

LLEI ELECTORAL PROPORCIONAL / En participació, els socialistes parlen d’afavorir les primàries o de rebaixar els requisits per a les iniciatives legislatives populars. En canvi, el text valencià aposta, com Podem, per una llei electoral més proporcional que l’actual D’Hondt, rebaixa l’edat per votar als 16 anys o redueix a 300.000 firmes o a l’acord de tres parlaments autonòmics els requisits per a referèndums consultius, dels quals només estarien exclosos qüestions tributàries i que rebaixin drets.

En aquest últim apartat, el PSOE ha demanat blindar la sanitat universal i la igualtat, inclosa la Corona, i en la proposta del Consell s’hi afegeixen la renda bàsica, la mort digna o l’orientació sexual. Les propostes socialistes remarquen la necessitat de reconèixer i donar valor a fets diferencials i llengües pròpies, i la valenciana de «corregir l’asimetria» entre el castellà i la resta d’idiomes cooficials i «assegurar els drets» dels seus parlants.