Actes d'una assemblea a l'Alt Urgell

Òmnium Cultural va dedicar el «40 per cent»del seu pressupost a recolzar el referèndum d'independència

La direcció va demanar a les delegacions que reduïssin les despeses en altres camps

zentauroepp42462425 barcelona 10 03 2018 assemblea general ordinaria de omnium c180310173443

zentauroepp42462425 barcelona 10 03 2018 assemblea general ordinaria de omnium c180310173443 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles / Juan José Fernández

Òmnium Cultural ja reservava fons per recolzar el referèndum de l’1-O nou mesos abans que se celebrés, i va retallar el seu pressupost del 2017 per dedicar-ne gairebé la meitat a la consulta. Així es desprèn de l’acta d’una assemblea local d’Òmnium a l’Alt Urgell aportada al sumari del cas Nadia Nerea.

En l’assemblea, celebrada a la Seu d’Urgell la tarda del 18 de novembre del 2016, la presidenta local, Núria Oliva, va explicar als socis que, a partir del maig següent i fins a la votació de l’1 d’octubre, la feina principal seria «referèndum o referèndum». En aquella trobada, va anunciar: «Des de la Seu Nacional es demana que abaixem les despeses per [dotar] aquest projecte, que s’emporta un 40% del pressupost», segons l’acta.

La trobada es va celebrar a l’Hotel Nice de la Seu d’Urgell amb 16 assistents. Dos punts de l’ordre del dia van tractar «el pla de treball per al 2017» i el «pressupost per a l’exercici del 2017». 

L’acta forma part del cas Nadia Nerea perquè la presidenta d’Òmnium Alt Urgell va presentar una de les múltiples denúncies per estafa que pesen sobre Fernando Blanco, que recaptava diners explicant que la seva filla estava en perill de mort. Oliva va entregar l’acta als Mossos d’Esquadra per acreditar el seu càrrec de presidenta, reelegida a l’assemblea. El 18 de desembre del 2015, Òmnium Alt Urgell va ingressar 300 euros en un compte de l’Associació Nadia Nerea al Banc Sabadell.

La reserva de fons per a l’1-O va obligar Òmnium a aparcar plans com créixer pel Pirineu, i a dedicar a l’Alt Urgell només un 20% del pressupost a la seva campanya de projecció social Lluites Compartides, amb la qual va voler unir-se a la història de plataformes reivindicatives (laborals, ecològiques, veïnals…) de Catalunya. Era prioritària la campanya Referèndum o Referèndum. Per recolzar-la, Òmnium Alt Urgell va muntar taules de diàleg i vols publicitaris en parapent.

El 30 de setembre a la nit, va organitzar una vetllada de música i ball a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell per evitar que fos clausurada abans que, l’endemà al matí, servís de col·legi electoral. Els mossos la van tancar a les 15.30 hores de l’1 d’octubre.  

Diners per a l'1-O

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil investiga per al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona la suposada utilització de diner públic per al referèndum i si aquells diners es va canalitzar amb subvencions a Òmnium Cultural. L’entitat sempre ha negat que fes servir fons públics en les seves mobilitzacions.

L’acta de l’assemblea recull una explicació de la tresorera, Silvia Lluís, dels pressupostos del 2017. Es van nodrir d’«aportacions de les quotes de socis i de l’IEI per al Correllengua (campanya de defensa del català)». L’IEI és l’Institut d’Estudis Ilerdencs, una fundació pública de la Diputació de Lleida.