'STREAMING'

El ple del Congrés sobre pensions i la sessió de control al Govern, en directe

Rajoy compareix a la Cambra baixa després de les recents mobilitzacions multitudinàries de pensionistes en protesta pel que consideren una revalorització insuficient

zentauroepp42074840 madrid 14 02 2018 pleno del congreso de los diputados  sesi 180214095116

zentauroepp42074840 madrid 14 02 2018 pleno del congreso de los diputados sesi 180214095116 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple del Congrés dels Diputats celebra aquest dimecres una sessió monogràfica sobre pensions, que comptarà amb la compareixença del president del Govern, Mariano Rajoy.

Aquest ple monogràfic, que comença a les 9 hores, va ser convocat a petició del mateix Rajoy, encara que havia sigut sol·licitat anteriorment per grups parlamentaris com Units Podem.

El debat arriba després que les formacions polítiques de l'oposició acordessin en el marc del Pacte de Toledo impulsar una reforma que permeti que la revalorització de les pensions sigui superior al 0,25% establert actualment per llei i arran de les recents mobilitzacions multitudinàries de pensionistes en protesta pel que consideren una revalorització insuficient de les pensions.

El cap de l'Executiu va explicar fa poc que volia comparèixer davant el ple de la Cambra baixa per mantenir un "debat general" i discutir amb l'oposició "què proposen els uns i els altres" i com es financen les pensions.

Sessió de control, a continuació

Una vegada s'acabi el ple monogràfic sobre les pensions, el Govern se sotmetrà a la sessió de control dels grups parlamentaris.

Està previst que el portaveu d'ERC, Joan Tardà, intenti que Rajoy es comprometi a traslladar a presons catalanes els presos preventius del procés independentista. "¿El president del Govern creu que s'hauria de traslladar a Catalunya els líders independentistes catalans empresonats a Estremera i Soto del Real?", diu el text que Tardà ha registrat a la Cambra baixa i que aquest dimecres dirigirà al cap de l'Executiu.

Notícies relacionades

Per la seva part, el president de CiutadansAlbert Rivera, preguntarà al president del Govern sobre la independència de la justícia. Concretament, Rivera vol que Rajoy expliqui al ple "com valora la independència del poder judicial". El 7 de febrer, el vicepresident primer de la Cambra baixa i portaveu a la Comissió de Justícia, Nacho Prendes, va denunciar que el pacte que buscaven populars i socialistes a la subcomissió era per seguir controlant políticament el Consell General del Poder Judicial" (CGPJ).

El PSOE demanarà comptes al ministre de Justícia, Rafael Catalá, sobre les raons per les quals el Govern "és contrari a les exhumacions de milers de persones desaparegudes en la guerra civil i la dictadura i que van ser abandonades en fosses i cunetes". També Units Podem vol que el titular de Justícia doni explicacions per la seva posició davant aquest assumpte, encara que, en el seu cas, el grup confederal vol que ho faci en una compareixença específica davant la comissió parlamentària del ram per a la qual encara no s'ha posat data.