INDAGACIONS SOBRE EL REFERÈNDUM UNILATERAL

El jutge de Lleida veu indicis de delicte en els xats dels caps dels Mossos

El magistrat creu que hi va haver un "pla organitzat" en la policia autonòmica per protegir l'1-O

S'inhibeix a favor de l'Audiència Nacional després de l'informe de la Guàrdia Civil publicat per EL PERIÓDICO

zentauroepp40370794 correction   spanish guardia civil guards drag a man outside180220112824

zentauroepp40370794 correction spanish guardia civil guards drag a man outside180220112824 / RAYMOND ROIG

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutjat d'instrucció número 4 de Lleida s'ha inhibit a favor de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela en la investigació per la presumpta passivitat dels Mossos durant el referèndum unilateral de l'1-O. El magistrat ha pres aquesta decisió després d'estudiar l'informe de la Guàrdia Civil, avançat aquest dimecres per EL PERIÓDICO, que implica diversos comandaments policials de Lleida en un complot per protegir la consulta. En la seva resolució, el jutge sosté que hi ha indicis "de l'existència d'un pla organitzat" des de la direcció de la policia autonòmica "encaminat a afavorir la celebració del referèndum il·legal i dificultar que la resta de cossos i forces de seguretat de l'Estat poguessin complir amb les ordres establertes" pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

La resolució destaca que els Mossos estaven obligats a "implementar les mesures necessàries per donar compliment a les ordres rebudes: tancat i precintat dels col·legis electorals la nit del 30 de setembre a l'1 d'octubre, per garantir així que no es portessin a terme les votacions". Com que no es va fer, indica el jutge, aquell dia van obrir els centres designats com a col·legis electorals. Els Mossos tampoc van fer res per evitar la votació, segons el magistrat.

Notícies relacionades

"La realitat de l'actuació dels Mossos d'Esquadra a la Regió Policial de Ponent, amb seu a Lleida, va ser molt diferent, i es va caracteritzar, no solament per una deliberada actitud passiva, planificant un servei que aparentés el compliment de les ordres judicials però clarament insuficient per al seu compliment efectiu, sinó també per una actitud proactiva afavoridora de la realització de la consulta", sosté el jutge. En definitiva, "es va pretendre simular el compliment" de les ordres del TSJC, "quan en realitat es pretenia fer i es va fer el contrari".

"Patró comú"

El jutge incideix que el comportament dels Mossos a Lleida "no va ser una actuació espontània ni aïllada", limitada a aquella zona, "ni ideada o adoptada per iniciativa pròpia i individual d'alguns dels membres del cos", sinó que seguia "un patró comú". Segons la seva opinió, sembla "evident" que el que va passar l'1-O a la capital del Segrià i els dies previs "no és sinó la projecció a aquest territori d'un pla d'actuació general dissenyat des de la cúpula" de la policia autonòmica "per evitar tota actuació en contra del referèndum, emmascarada sota els principis d'actuació policial de proporcionalitat, congruència i oportunitat". Per això el magistrat considera que el cas ha de ser instruït per l'Audiència Nacional, al tenir un procés obert per fets similars a tot Catalunya.