Anar al contingut

Un mosso com a testimoni protegit a Lleida

Declara que van rebre ordres per ràdio de controlar la Policia i la Guàrdia Civil

Diu que se'ls va facilitar escàs material i es van fer actes sense anar a col·legis electorals

Gemma Robles

Un mosso com a testimoni protegit a Lleida

DANNY CAMINAL

En l'informe de gairebé 500 pàgines de la Guàrdia Civil presentat en un jutjat de Lleida, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, i en què analitza el comportament de la cúpula dels Mossos a la regió l'1-O es recull la declaració de diversos testimonis. Un d'ells, protegit. És un membre de la mateixa policia autonòmica.

Aquest testimoni va asseverar que, l'1 d'octubre, es van rebre a través de comunicacions per ràdio ordres perquè s'informés els caps de tots els moviments de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. A més, va afirmar que davant la comandància de la Benemèrita a Lleida s'hi va situar, almenys, una patrulla de Mossos que anava informant dels efectius, vehicles, material que portaven, com es distribuïa el personal i tots els moviments que en general observaven. Les instruccions provenien de la Sala Regional, al comandament de l'Inspector Roderic Moreno, un dels investigats en aquesta causa.

Aquest testimoni va confirmar que les anomenades ARRO, unitats de reacció (antiavalots) no van ser requerides el dia de la consulta. A més, va manifestar que l'únic mitjà que se'ls va facilitar per procedir al tancament i precintament dels col·legis electorals eren adhesius i cinta policial i que en les instruccions que se'ls van impartir per enfrontar-se a l'1-O se'ls van prohibir accions, entre elles entrar per la força i l'ús de la defensa.

Va afegir que alguns companys haurien redactat actes a la comissaria sense haver anat als llocs, per tal d'incrementar el nomre d'actes i justificar la inacció del cos davant l'autoritat judicial.