la intervenció a catalunya

El Govern central explicarà al Senat el 22 de març l'aplicació del 155 a Catalunya

L'Executiu està obligat a informar cada dos mesos de les mesures aprovades a l'empara de l'article

Compareixerà després d'endarrerir gairebé un mes la segona tanda d'explicacions

jgblanco36381798 madrid  22 11 2016  politica  mariano rajoy  presidente del 161122135901

jgblanco36381798 madrid 22 11 2016 politica mariano rajoy presidente del 161122135901 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

El Senat ha fixat per dijous de la setmana que ve, 22 de març, la compareixença del Govern central davant la comissió conjunta del 155 a la Cambra alta per donar explicacions sobre els gairebé cinc mesos d'aplicació d'aquest article constitucional a Catalunya, han informat fonts parlamentàries i confirmat el vicepresident primer del Senat, Pedro Sanz.

Serà el secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, qui comparegui en nom del Govern per complir amb l'obligació d'informar la Cambra sobre l'aplicació de les mesures segons el mandat del Senat per a l'aplicació del 155 a Catalunya, aprovat el 27 d'octubre.

Comparèixer cada dos mesos

En aquell acord es va establir que les compareixences es produïssin cada dos mesos; l'Executiu va complir amb el primer termini i va anar al Senat al desembre, però aquesta vegada ha endarrerit gairebé un mes la segona tanda d'explicacions, al·legant que estava a l'espera que es formés un govern de la Generalitat que posés fi al 155. Aquesta possibilitat, no obstant, no està a prop.

El número 2 de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ja anat a la comissió el 4 de desembre. Posteriorment, el 18 de desembre va ser la mateixa Santamaría qui va fer balanç després de les crítiques del PSOE perquè les explicacions arribessin d'un secretari d'Estat. La seva compareixença es va produir a tres dies de les eleccions catalanes convocades el 21 de desembre.

Una comissió nova

El Senat va decidir crear una comissió per estudiar les mesures que el Govern va sol·licitar aplicar a Catalunya a l'empara de l'article 155 de la Constitució i que aquest òrgan seguís funcionant quan la Cambra va donar permís a l'Executiu per aplicar-les.

La comissió conjunta està presidida pel també president de la Cámara, Pío García-Escudero, i formada per senadors de la Comissió Constitucional i de la Comissió General de Comunitats Autònomes de tots els grups parlamentaris.

Notícies relacionades

La setmana passada, Units Podem-En Comú Podem-En Marea va demanar davant la Mesa del Senat la compareixença del Govern no només pels quatre mesos transcorreguts del 155, sinó també perquè la comissió funciona com qualsevol altra comissió parlamentària i els grups han anat registrant sol·licituds de compareixença, sense que se n'hagi organitzat cap.

En concret, estan pendents altres compareixences sobre el 155 de la vicepresidenta del Govern, del ministre d'Educació, Iñigo Méndez de Vigo, del de Foment, Iñigo de la Serna, i del d'Interior, Juan Ignacio Zoido, reclamades per Units Podem, ERC, JxCat i Ciutadans. Esquerra ha registrat a més dues preguntes per a la seva resposta oral en la comissió.