ELECCIONS AL SECRETARIAT

L'ANC veta Baños per participar en una tertúlia en ple procés electoral

Un membre de la Junta Electoral sentencia que una reconsideració "no té lloc"

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

La Junta Electoral de l'ANC ha vetat aquest dimarts la candidatura de l'exdiputat de la CUP Antonio Baños, a les eleccions per renovar la cúpula de l'entitat, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts internes. El motiu és que Baños va participar aquest dilluns en una tertúlia política en l'emissora de ràdio RAC-1, tot i ser conscient que els estatuts que regeixen el procés de votació segellen que els postulants no poden parlar públicament sobre les seves candidatures en els mitjans de comunicació.

L'article 7.2 del reglament especifica que podran respondre públicament preguntes dels electors a través de la web de l'ANC i dels actes organitzats per la mateixa entitat. Ara bé, "cap altra publicitat ni campanya no estarà permesa", cosa que pot castigar la Junta Electoral amb l'exclusió de la papereta del candidat. 

En antena, Baños va assentir al ser preguntat per si havia presentat el seu programa a la direcció nacional de l'ANC i va respondre: "Sí, però no en puc parlar". Va argumentar que la normativa interna ho impedeix i va resoldre que "ell té un micro davant mentre que molts dels altres candidats, no". "Per qüestions d'igualtat, no puc fer campanya i aprofitar-me d'aquest mitjà", va raonar, advertit per la resta de participants en la tertúlia que ja estava comentant la jugada. 

La Junta Electoral no cedirà

El membre de la Junta Electoral, Xavier Vidal, ha deixat clar que no acceptaran una petició de reconsideració encara que Baños la presenti. "Està molt clar. La reconsideració no té lloc", ha etzibat en l'acte de presentació de postulants a Barcelona. 

"A tots els candidats se'ls va enviar un correu sabent que això podria passar perquè hi havia personatges mediàtics i vam deixar clar què es podia i què no es podia fer. Quedava explicitat que participar en tertúlies polítiques era una d'aquestes coses que no", ha sentenciat. Vidal ha mostrat el correu enviat el 10 de març en què es prohibeix "tenir presència en mitjans de comunicació per parlar del procés electoral ni del procés polític en general".

Liz Castro alça la veu

Baños ja es va presentar a aquests mateixos comicis el 2016. Va ser el tercer més votat, únicament superat per Liz Castro i Jordi Sànchez, que, tot i ser segon per les bases, va acabar sent elegit pels 77 electes. 

Precisament, Castro ha sigut una de les que han aixecat la veu per defensar Baños. En un tuit, ha atribuït el veto a "partidisme" i ha recordat que la Junta Electoral està formada per exsecretaris nacionals que no poden renovar el seu càrrec, cosa que ha titllat de "manera de controlar el futur" de l'ANC. A més, ha considerat "absurd" aquesta part del reglament electoral i ha cridat a no votar fins que es resolgui públicament el perquè de les exclusions.

La Junta Electoral també ha vetat 18 postulants més. Segons l'ANC, els motius més habituals han sigut la falta d'aval territorial formalitzat, amagar informació rellevant sobre les afinitats polítiques i fer campanya fora dels actes programats.

Nou rumb

Notícies relacionades

Els nous secretaris arribaran al càrrec per inaugurar una nova etapa decidida a marcar el rumb de l'independentisme i a vetllar perquè el Govern se cenyeixi als seus compromisos per tirar endavant el procés. La votació serà individualitzada, ja que els estatuts de l'entitat no permeten presentar-se en bloc amb llistes tancades, i se celebrarà dissabte, 17, de manera descentralitzada en les respectives assemblees territorials. La votació per via telemàtica ja ha començat. En total, hi ha 52 candidats de representació nacional disposats a ocupar les 25 places disponibles i 71 de representació territorial, de les 52 de buides.

El comandament de l'ANC es disputarà principalment entre l'actual cap de comunicació, Adrià Alsina, el president del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN), David Minoves, i el vicepresident del Cercle Català de Negocis (CCN) David Fernàndez.