DECISIÓ JUDICIAL

Exculpada una regidora de la CUP que va acusar els Mossos d'executar els gihadistes del 17-A

El jutjat arxiva el procés obert contra Maria Rovira i al·ludeix a la seva llibertat d'expressió

zentauroepp40943770 barcelona 14 11 2017  barcelona   comissi  municipal d econo171207140750

zentauroepp40943770 barcelona 14 11 2017 barcelona comissi municipal d econo171207140750

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Santiago García García ha arxivat el procés obert contra la regidora a Barcelona de la CUP Maria Rovira, que en un ple municipal va acusar els Mossos d'Esquadra d'haver "executat extrajudicialment" els sis terroristes gihadistes que van atemptar el 17 d'agost a la Rambla de Barcelona i, de matinada, a Cambrils. La causa es va iniciar per les denúncies presentades per diversos sindicats policials davant la fiscalia de Barcelona, que després d'estudiar l'assumpte ha decidit portar-lo al jutjat per si Maria Rovira ha comès un delicte d'injúries als cossos i forces de seguretat.

En el marc del ple celebrat el 8 de setembre del 2017, en què l'Ajuntament de Barcelona va concedir la medalla al mèrit cívic als Mossos i la Guàrdia Urbana per la seva resposta als atemptats gihadistes, Rovira va dir: "Ens neguem a reconèixer cap mèrit a uns Mossos que han executat extrajudicialment sis persones". Durant l'operació per caçar els autors de la massacre, la policia autonòmica va abatre cinc membres del comando a Cambrils i un sisè a la localitat de Subirats.

La regidora també va assegurar en la seva intervenció que els cossos de seguretat tenen una funció socialment repressiva i compromesa amb un ordre vigent que no és just, i es va referir també a la Guàrdia Urbana com el "braç executor del racisme institucional".

Notícies relacionades

El jutge considera que les paraules que Rovira va pronunciar són una mostra de l'exercici de la llibertat d'expressió emmarcades com a regidora de la CUP i amb la intenció de "carregar-se de raons en contra de la proposta sotmesa a debat". L'“evident voluntat política d'oposar-se a les mencions honorífiques proposades exclou la concurrència d'una clara intenció d'injuriar uns cossos i forces de seguretat, que denuncia com a impulsores d'un ordre social injust”, incideix la resolució, que, a més, qualifica de "diatriba ideològica" el discurs de la dirigent anticapitalista.

Debat polític

La regidora va declarar el 8 de febrer com a investigada. En la seva compareixença davant el jutge va sostenir que amb les seves paraules el que pretenia era obrir un debat sobre la mort dels membres del comando gihadista abatuts a trets per la policia autonòmica i posar sobre la taula la necessitat d'un model policial que garanteixi els drets humans. Segons la seva seu opinió, es podrien haver vulnerat els seus drets a un judici just i la presumpció d'innocència.