INVESTIGACIÓ PER L'1-O

"Que no es vegin mossos per enlloc"

Els comandaments de la policia autonòmica van comunicar als seus subordinats que no havien de participar en les accions de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

Les comunicacions entre agents revelen que les patrulles van arribar a controlar i seguir els vehicles camuflats de la resta de forces de seguretat

zentauroepp40366000 people clash with spanish guardia civil guards outside a pol171001093857

zentauroepp40366000 people clash with spanish guardia civil guards outside a pol171001093857 / LLUIS GENE

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"A distància, a distància, quedeu-vos per aquí i a distància. Si intervenen ens apartem tots i no es veuen mossos per enlloc". Aquesta va ser una consigna llançada per un comandament dels Mossos d'Esquadra als seus subordinats quan la Policia Nacional es preparava per intervenir en un dels centres de votació durant la jornada del referèndum unilateral de l'1-O. Així consta en un informe remès per l'institut armat al jutjat de l'Audiència Nacional que investiga la suposada passivitat de la policia autonòmica, i aquest, al seu torn, l'ha reenviat al magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que instrueix la causa per presumpta rebel·lió contra el destituït Govern català. Els investigadors sostenen que la direcció de la policia autonòmica volia deixar clar que les actuacions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil eren responsabilitat d'aquests cossos i que els Mossos s'havien de quedar al marge de les càrregues policials. 

L'informe, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, analitza les comunicacions internes que van fer les patrulles dels Mossos amb les centrals de cada àrea. Els avisos sobre els moviments de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional durant l'1-O van començar a primera hora del matí. Entre les 9.15 i les 9.20 hores, per exemple, agents de la policia autonòmica informaven els seus caps de l'actuació de la Guàrdia Civil al poliesportiu de Sant Julià de Ramis, lloc on tenia previst inicialment votar el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont. De manera paral·lela, altres dotacions comunicaven actuacions de la Policia Nacional a Girona. És en una d'elles on se li indica a un agent que s'aparti i no hi participi.

Els missatges interns dels Mossos també revelen que un dels seus objectius era controlar els moviments dels efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. No només l'1-O, sinó també el dia anterior. "Per a tots els indicatius de la conferència, ens comuniquen que us diguem que, si en el trajecte d'aquesta nit trobeu un gran nombre de dotacions de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil, per favor, comuniqueu-ho a la sala", va ser una de les indicacions. Les patrulles de la policia autonòmica també van controlar els aquarteraments de l'institut armat, als quals denominen "banderí". "Feu una passada pels companys de banderí per veure com està l'ambient que hi ha per allà davant", van indicar uns agents dels Mossos a uns altres.

Seguiments de vehicles policials

Altres avisos eren molt més concisos: "Que surten 23 furgonetes, gran quantitat de vehicles de paisà i la gent… encaputxada". La sala de comandaments ho dona per rebut i pregunta a la patrulla dels Mossos, apostada als voltants de la comissaria de la Policia Nacional de l'Hospitalet de Llobregat, en quina direcció va el comboi. Però la informació oferta va més enllà, ja que hi ha agents de la policia autonòmica que arriben a passar matrícules, marca, model i color del que sospiten que són vehicles camuflats de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. "Han identificat un vehicle, que és escut (Policia Nacional), que li passi la matrícula per si el veuen per allà", és una de les comunicacions.

Altres unitats dels Mossos es dediquen a vigilar i seguir els efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, fins a tal punt que a una d'elles se li ordena que fotografiïn el vehicle camuflat. A les 12.42 hores de l'1-O, una patrulla de la policia autonòmica informa el centre de coordinació que acabava d'arribar un vehicle camuflat de la Policia Nacional. Uns agents pregunten a un altre si vol que s'acostin al cotxe. La resposta: "Fes-li una foto". Els missatges sobre seguiments i controls dels Mossos a la resta de les forces de seguretat de l'Estat són constants. Aquests són dos exemples: "Tenen tres vehicles de la Guàrdia Civil... i s'estan posant les caputxes" i "vuit furgonetes antiavalots estan entrant al carreró".

Locals oberts

Notícies relacionades

A primera hora del matí de l'1-O, els mossos desplegats per diferents centres designats com a col·legis electorals, a més, van començar a comunicar als seus centrals que hi havia locals que estaven oberts i, a partir de les vuit del matí, que en alguns d'ells s'havia iniciat la votació. Algunes patrulles detallen que observen a l'interior d'aquests centres la presència d'urnes i paperetes. "Els pocs indicatius que informen del seu intent de tractar d'evitar que es faci la votació", segons l'informe de la Guàrdia Civil, sempre reporten el mateix: que les persones que s'han concentrat als centres es neguen a abandonar-lo i a entregar el material i que "donada l'escassetat de presència policial" estan a l'espera de reforços.

"Hi ha una urna i la gent està votant, que la gent els ha dit que volien votar i que si la requisaven no sortien", va ser una d'aquestes comunicacions. Una altra indica sobre l'arribada de les urnes: "He vist com arribaven i descarregaven urnes i material per al referèndum, sense poder actuar per la gent que hi ha allà".