PRESUMPTE ESPIONATGE

Cs i PSC s'enfronten per la investigació dels seguiments dels Mossos

Arrimadas acusa els socialistes de bloquejar la comissió parlamentària

El partit d'Iceta addueix que la proposta no tenia pla de treball

74355d30-58f1-471f-b456-fda9fb07e280

74355d30-58f1-471f-b456-fda9fb07e280

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual

La comissió d'investigació del Parlament sobre el presumpte espionatge dels Mossos a polítics enfronta els partits que volen promoure-la. Ciutadans ha acusat aquest dimarts el PSC de bloquejar la creació de la comissió per haver-se abstingut en la reunió de la Mesa que ha abordat l'admissió a tràmit de la proposta. Els socialistes al·leguen que el partit taronja havia impulsat la iniciativa sense adjuntar un pla de treball, cosa que obliga el reglament de la Cambra catalana.

La proposta de Ciutadans ha decaigut pels vots en contra de Junts per Catalunya i ERC, que tenen majoria a la Mesa del Parlament. Malgrat això, la líder dels taronges, Inés Arrimadas, ha centrat els seus atacs al PSC per haver-se abstingut, un gest que al seu judici "no feia falta avui". Minuts després, la portaveu parlamentària socialista, Eva Granados, ha matisat que el seu grup ha plantejat que s'admetés la iniciativa però amb la condició que Ciutadans presentés un pla de treball.

Pla de treball

El reglament del Parlament estableix que "l'acord de creació de la comissió d'investigació ha de delimitar el seu objectiu i el seu abast, i també els continguts bàsics del pla de treball". Segons el PSC, la petició de Ciutadans no complia aquest requisit. Segons el partit taronja, aquest requisit no era exigible encara perquè el que la Mesa debatia aquest dimarts era l'admissió a tràmit de la iniciativa, i no l'"acord de creació" de la comissió.

Els socialistes es justifiquen advertint que si la proposta no té pla de treball des del primer moment, les forces independentistes podrien bloquejar tota la comissió, com va passar amb la comissió d'investigació del 'cas Santi Vidal', que no va poder treballar perquè la majoria secessionista va tombar el pla de treball.

Notícies relacionades

"El PSC va ser el primer que va demanar aquesta comissió, però en la vida s'han de fer les coses bé. Ciutadans només pretén convertir el Parlament en un plató i ha presentat una proposta amb defectes de forma", ha lamentat Granados, que ha garantit que els socialistes presentaran pròximament la seva petició de comissió. Malgrat el xoc, Arrimadas ha donat la mà al PSC per promoure-la de forma conjunta.

Aprovació incerta

No obstant, que aquesta comissió sobre els seguiments dels Mossos revelats per EL PERIÓDICO acabi veient la llum encara és una incògnita. La seva creació hauria de ser votada pel ple del Parlament, i per tant JxCat, ERC i la CUP podrien neutralitzar-la. Per esquivar aquest filtre i constituir-la de manera automàtica, Ciutadans i PSC necessitarien un tercer grup parlamentari que sol·licités la comissió, i el PPC no els serviria perquè no té grup propi.