Rajoy veu un "disbarat" reconèixer Puigdemont i demana un president "net"

El president demana al bloc secessionista que "compleixi amb la seva obligació" i proposi un candidat "sense problemes amb la justícia"

Recorda que "cap país" va reconèixer la DUI i critica Torrent i Colau per plantar el Rei al Mobile Word Congress

zentauroepp42276826 spanish prime minister mariano rajoy speaks with the media a180223091723

zentauroepp42276826 spanish prime minister mariano rajoy speaks with the media a180223091723 / Geert Vanden Wijngaert

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha titllat de "disbaratl'acord aconseguit pels independentistes per avalar "la legitimitat de Carles Puigdemont com a candidat a la presidència". Així mateix, ha qualificat de "demencial" el pla que estudien per crear a Brussel·les institucions paral·leles al Govern de la Generalitat. La fiscalia i l'Executiu ja van anunciar dimecres que estaran atents al desenvolupament del ple d'avui al Parlament i els pròxims dies per actuar si es produeixen noves il·legalitats. 

Segons l'opinió de Rajoy, el que ha de fer el bloc secessionista és "complir amb la seva obligació" i nomenar un president "net", sense "problemes amb la justícia". D'aquesta manera, el líder del PP ha rebutjat la idea que es proposi Jordi Sànchez a la investidura i s'ha mostrat més favorable a la candidatura d'Elsa Artadi. "Estic gairebé segur que no té cap problema amb la justícia", ha assenyalat, si bé amb dubtes, en una entrevista a El programa de Ana Rosa.

Segons la seva opinió, en funció de la persona elegida, es demostrarà si JxCat, ERC i la CUP volen tornar "a la normalitat" o, al contrari, opten per "donar un missatge que continuen amb l'enfrontament", cosa que, al seu parer, seria un "error majúscul".

Les propostes de la CUP

Notícies relacionades

Respecte a la idea inicial de la CUP de ratificar la declaració unilateral d'independència (DUI), que ha sigut descartada aquest dijous, Rajoy ha recordat que aquesta iniciativa va ser "il·legal i esbojarrada", i ha recordat que "cap país del món" va reconèixer Catalunya com una república independent. Així mateix, ha demanat als independentistes que no es tornin a posar en mans dels "extremistes, radicals i antisistema" de la CUP i optin per l'opció de la "majoria de la gent": el sentit comú i la raó. 

Per últim, ha criticat Roger Torrent i Ada Colau per plantar el Rei al Mobile World Congress. "Hi ha gent que no és capaç de complir amb les seves obligacions institucionals i en alguna ocasió s'acosta a la mala educació", ha sentenciat.