LA LEGISLATURA CATALANA

L'oposició reclama la sortida del bloqueig

"¿Quant de temps mantindran aquesta mentida que no es creuen ni vostès?", diu Arrimadas

El PP retreu a Cs que no presenti candidatura i el PSC i els comuns descarten un president a la presó

zentauroepp42351441 ple parlament  foto ferran sendra180301120308

zentauroepp42351441 ple parlament foto ferran sendra180301120308 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Rafa Julve / Daniel G. Sastre

Amb totes les seves diferències i baralles internes, l'oposició coincideix en l'exigència de sortir d'una vegada per sempre del bloqueig. Aquest ha sigut el denominador comú entre el PP, el PSC, Catalunya en Comú i el PP, que han reclamat que Catalunya surti de la paràlisi.

Fidel al seu estil dur, Inés Arrimadas ha instat els partits independentistes a deixar de mentir. "Prou de farses. No només ens insulten, ens ignoren, ens tenen al marge, és que als seus propis votants els estan mentint sobre la república catalana. No els donaran als seus cap República catalana independent. Deixin de mentir", ha clamat en la seva intervenció, íntegrament en castellà. No ha estalviat retrets ni per al nou president del Parlament, Roger Torrent, de ser "la senyora Forcadell 2.0, saltant-se les resolucions del TC i posant en la il·legalitat el Parlament". La líder de Ciutadans ha acusat JxCat i ERC de "falta de valentia". Ciutadans presentarà un recurs d'empara si es vota el text transaccionat de JxCat i la CUP a l'entendre que això implicaria que s'hauria acceptat prèviament, encara que decaigui, l'esmena dels cupaires que feia referència a la DUI.

La formació taronja ha tornat a plantejar un partit travat des del primer minut, amb José María Espejo-Saavedra baixant i pujant, fent escarafalls per intentar evitar l'inici del debat apel·lant al reglament. "Debat polític i no tècnic, jurídic i reglamentari, que aquests espectacles no preocupen ni ajuden al desbloqueig", li ha retret Xavier Domènech. El coordinador dels comuns ha començat la seva intervenció citant Lluís Companys i l'ha acabat recordant Francesc Macià. Pel camí, ha repartit crítiques als blocs de la DUI i del 155. I ha tornat a reclamar un Govern efectiu que considera que no podria presidir algú que està empresonat, com Jordi Sànchez. "¿Com ens expliquen que presentin un president a la presó quan abans no valia? Estratègies, no tàctiques".  

Notícies relacionades

Miquel Iceta ha coincidit amb ell que l'expresident de l'ANC no hauria de ser el cap de Govern. "Considerem inapropiades les candidatures de persones que estiguin immerses en un procediment judicial obert, estiguin o no en presó preventiva (...). Encomanar tasques de govern a persones afectades per un procés judicial, es vulgui o no, assenyalarà una continuïtat o una discontinuïtat respecte a l'anterior legislatura. I en això volem ser especialment clars: no té cap sentit reeditar, encara que sigui simbòlicament, una via que ha fracassat". El primer secretari del PSC, després de burxar en els canvis de criteri dels líders independentistes quan parlen en públic i després quan ho fan davant el jutge, ha assenyalat que les esmenes presentades per la CUP tenien la virtut d'aclarir les verdaderes intencions de tots. "¿Això va de continuar la lògica de l'anterior legislatura? ¿O busquem entre tots una altra sortida després de veure el fracàs, els enormes costos i els riscos de la República virtual, unilateral i il·legal?".

Incidint com Iceta en les declaracions judicials de líders independentistes, Albiol ha destacat que qui va dir que la declaració d'independència va tenir un valor simbòlic va ser Artur Mas, qui va afirmar que no tenia efectes jurídics va ser Carme Forcadell i qui va dir que era una mera declaració política va ser Marta Rovira: "És evident que estem davant un gran engany". "Tot ha sigut simbòlic perquè l'Estat els ha parat els peus", ha reflexionat el representant del PP, que ha recordat que el que no ha sigut simbòlic és la marxa d'empreses i la ruptura de la convivència. A més de tornar a retreure a Arrimadas que no hagi fet el pas de presentar-se a la investidura, Albiol ha reclamat als independentistes que s'oblidin de simbolismes i formin Govern efectiu d'una vegada. "Facin el pas i desbloquegin el país", ha rubricat.