Toc d'atenció

El Consell d'Europa posa Albiol com a exemple de polític racista

L'organisme internacional també alerta sobre la falta de mesures contra la xenofòbia a Espanya

zentauroepp41201680 barcelona 05 12 2017   elecciones 21 d xavier garcia albiol 171205205215

zentauroepp41201680 barcelona 05 12 2017 elecciones 21 d xavier garcia albiol 171205205215 / CARLOS MONTANYES

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell d'Europa ha presentat un informe sobre el racisme a Espanya en què posa el líder del PPC, Xavier García Albiol, com a exemple de polític xenòfob. En el document, publicat aquest dimarts, hi apareixen algunes declaracions de l'exalcalde de Badalona en què Albiol relacionava els immigrants romanesos i gitanos amb la delinqüència o els musulmans amb el terrorisme islàmic. A més, l'informe insta Espanya a crear un organisme "fort i independent" per combatre el racisme a l'Estat.

Per aquest organisme, a Espanya hi ha prejudicis racials -en particular sobre els musulmans, els gitanos i les persones LGTB- que no han sigut frenats pel Consell per a l'Eliminació de la Discriminació Racial o Ètnica (CERED) creat pel Govern espanyol l'any 2009. El CERED, sempre segons el Consell d'Europa, "no és independent, no té una infraestructura pròpia i ha aturat pràcticament totes les seves activitats". Però això no és tot: segons el Consell d'Europa, les estadístiques policials pel que fa a delictes d'odi es caracteritzen per la notificació "insuficient" i per les "incoherències" en la recopilació de dades.

Els experts també destaquen que durant la crisi econòmica alguns polítics espanyols van recórrer a declaracions xenòfobes. En aquest sentit, en l'informe hi apareixen diverses declaracions "de l'alcalde del PP a Badalona", és a dir, en aquell moment Xavier García Albiol. L'actual líder del PPC, recorda l'organisme internacional, "va associar obertament els migrants romanesos i gitanos amb la delinqüència", a més de "vincular la pobresa, l'atur i la falta de seguretat amb l'arribada d'immigrants i el terrorisme islàmic".

Notícies relacionades

L'informe, tot i destacar que "la memòria recent" del franquisme "ha endurit" la societat contra l'extremisme, recorda que Plataforma per Catalunya va aconseguir obtenir regidors a 40 ajuntaments catalans. El Consell d'Europa subratlla en aquest mateix document que el nombre d'investigacions contra grups ultra es va multiplicar entre el 2009 i el 2012, període en què es va passar d'11 casos a 39. La incitació a l'odi a internet també ha pujat "de forma notable".

Per una altra banda, l'organisme internacional apunta als mitjans de comunicació, dels quals assegura que difonen opinions negatives i prejudicis. En aquesta línia, en l'informe es lamenta que "els mecanismes autoreguladors dels mitjans" amb prou feines contribueixen a "prevenir la publicació de contingut xenòfob i racista".