BRUSSEL·LES I GINEBRA

Dilluns de tensió per l'agenda internacional de Puigdemont i Gabriel

El PP ha demanat al Parlament Europeu que no deixi entrar el president tot i que es va aixecar l'euroordre contra ell

La Moncloa tem que l'exdiputada de la CUP accedeixi a les sessions del Consell de Drets Humans de l'ONU

zentauroepp42321526 180226085137

zentauroepp42321526 180226085137

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Luis Rendueles

El Govern central afronta una jornada complicada i no només per la presència a Barcelona de Felip VI en la inauguració del Mobile World Congress. Aquest dilluns hi ha dues ciutats clau més. Brussel·les i Ginebra. I, en aquests dos enclavaments, els ulls de la Moncloa estaran en dos escenaris concrets: el Parlament Europeu i el Consell de Drets Humans de l'ONU. Fonts governamentals han informat a aquest diari que la Moncloa està pendent de les activitats que Carles Puigdemont i Anna Gabriel puguin desenvolupar avui amb el seu objectiu d'intentar “internacionalitzar” el conflicte català.

A Brussel·les, l'alarma ha saltat per la celebració d'un acte en què participa l'expert independent de l'ONU Alfred de Zayas, que en aquests últims mesos ha denunciat la situació de “presos polítics” d'alguns dirigents independentistes i l'1 de febrer ja va assistir a un acte sobre l'1-O a l'Eurocambra on també hi havia la consellera fugida a Brussel·les Clara Ponsatí, informa Silvia Martínez

De Zayas, que exerceix a Suïssa, és un expert en el dret a la lliure determinació, i té previst participar aquest dimarts en una sala del Parlament Europeu en una conferència sobre Alt Karabakh, un conflicte congelat de l'era soviètica en què un territori enclavat a l'Azerbaidjan però de majoria armènia demana la independència. L'acte està organitzat pel grup del Partit Popular Europeu (PPE) i Els Verds-Aliança Lliure Europea, la família política en què s'enquadra ERC.

L'antecedent de Ponsatí

Segons asseguren fonts del PPE, s'espera que De Zayas vagi aquest mateix dilluns al Parlament Europeu convidat per algun diputat i hi ha la possibilitat que s'hi afegeixi Puigdemont. Al novembre, l'acte dels 200 alcaldes catalans estava previst que se celebrés, en principi, en una sala de l'Eurocambra però finalment es va traslladar al Palau de Belles Arts de Brussel·les, pel debat que havia suscitat la possible presència de l'expresident a l'Eurocambra al pesar sobre ell, en aquelles dates, una ordre europea de detenció. Ara no és el cas. Si Puigdemont vol entrar al Parlament europeu, el president d'aquesta institució, l'italià Antoni Tajani (del PPE) no té informes jurídics sobre l'assumpte, però ha rebut "indicacions" que té plena competència per decidir qui hi pot accedir i qui no, segons fonts de la institució. 

Aquest diari ha pogut saber que el partit de Mariano Rajoy va sol·licitar a finals de la setmana passada a Tajani que no deixi entrar el polític català a l'edifici de la institució. El Govern considera que és un “fugitiu” de la justícia espanyola i que no pot utilitzar la plataforma del Parlament europeu en benefici seu. La visita de Ponsatí, l'1 de febrer, no va tenir gran transcendència pública però va coure a la Moncloa, que no es vol arriscar que en aquest cas sigui el mateix Puigdemont que hi accedeixi. L'equip de l'expresident no ha respost a la petició d'informació sobre els seus plans plantejada per aquest periòdic.

Com a membre d'una oenagé

A Ginebra, mentrestant, aquest matí comença el 37è període de sessions del Consell de Drets Humans de l'ONU, que s'allargarà fins al 23 de març. Aquests primers dies, caps d'Estat i de Govern i ministres d'Exteriors de tot el món passen per aquest organisme, un escenari que l'exdiputada de la CUP té la intenció d'utilitzar, segons fonts d'Interior. Entrar a l'edifici on es desenvolupa és relativament fàcil, ja que Gabriel hi pot anar convidada per qualsevol de les oenagés que hi participen i amb les quals el seu advocat, Olivier Peter, té molta relació. Segons fonts governamentals espanyoles, en aquest cas no s'ha fet cap gestió per impedir-ne l'entrada perquè no tenen cap argument legal. Fonts d'Interior asseguren que en aquests moments hi ha "més inquietud" amb les activitats que pugui desenvolupar Gabriel que amb Puigdemont.

Notícies relacionades

El ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, té previst participar dimarts en el Consell, del qual Espanya és membre en el trienni 2018-2020. Aquest dilluns el cap de la diplomàcia espanyola serà a Tunis per a la Reunió d'Alt Nivell en què també participa Rajoy.

El Consell de Drets Humans de l'ONU, creat el 2006 per substituir l'antiga "Comissió" amb el mateix objectiu, és la institució més rellevant en la protecció i promoció dels Drets Humans al món. La institució fa exàmens periòdics a tots els països, formula recomanacions i compta, a més, amb relators temàtics.