SOPAR DE BENVINGUDA ALS PARTICIPANTS EN EL CONGRÉS

El Rei avisa que la cooperació institucional és clau perquè l'MWC segueixi a Barcelona

Felip VI realitza un discurs centrat al congrés de mòbils i sense mencions a la situació política

El Govern avisa que les plantades al Monarca posen en perill el congrés

zentauroepp42318146 rey180225200908

zentauroepp42318146 rey180225200908 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Laura Puig

El rei Felip VI va assenyalar aquest diumenge la "importància" i "transcendència" del Mobile World Congres (MWC) i va destacar que "la història d'aquest congrés a Barcelona és la història d'un èxit aconseguit al llarg d'anys de treball". Durant el seu discurs en el sopar de benvinguda als participants en el congrés celebrat al Palau de la Música, el Monarca es va centrar en la rellevància de la cita i va eludir mencions explícites a la situació política a Catalunya.  No obstant, el Monarca va llançar un avís a navegants: gran part d'aquest triomf es deu a la "cooperació institucional" entre Govern central, Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona, una cooperació fonamental perquè l'MWC segueixi a Barcelona.

"La cooperació institucional amb objectius clars en benefici de tots és una clau evident d'aquest èxit. Aquest mateix compromís ferm de les nostres administracions, corporacions i companyies ha de ser sempre un propòsit essencial perquè aquesta trobada segueixi consolidant de cara al futur la seva projecció i influència arreu del món, i ho faci des d'aquí, des de Barcelona", va manifestar el Monarca, mentre al carrer tenia lloc una sonada cassolada.

Pronunciat en anglès, castellà i català, l'al·locució del Rei es va focalitzar a destacar la rellevància del congrés de mòbils per a la ciutat de Barcelona i amb un "evident i directe impacte sobre el progrés i el benestar de milions de ciutadans". "Aquesta és una cita clau que els barcelonins reben, conscients de la importància i transcendència de com -i cap on- es mou la tecnologia digital mòbil en els nostres dies, i que ja hi ha pocs àmbits de les nostres vides i de les nostres economies que quedin al marge de la seva influència", va afegir.

La visita del Rei a Barcelona va estar acompanyada d'una tarda i nit de concentracions a favor i en contra de la presència del Monarca, unes mobilitzacions que en alguns casos han derivat en càrregues policials en contra dels manifestants. També va generar una onada de reaccions, igualment a favor i en contra. El més matiner va ser l'expresident Carles Puigdemont, que a través de Twitter va manifestar que Felip VI "serà benvingut a la república catalana com a màxima autoritat d'Espanya quan demani perdó pel seu paper inconstitucional el mes d'octubre passat". Puigdemont al·ludia al discurs que va pronunciar el Monarca dos dies després del referèndum de l'1 d'octubre, en què va demanar a l'Estat que asseguri l'"ordre constitucional i el normal funcionament de les institucions" i va acusar l'expresident de "fracturar" i "enfrontar" la societat catalana.

Plantada de Colau, Torrent i la Generalitat

Notícies relacionades

Ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ni el president del Parlament, Roger Torrent, ni cap representant de la Generalitat van participar en la recepció oficial a l'arribada del Rei al Palau de la Música. Una plantada que el Govern central va qualificar d'"injusta i mesquina", al mateix temps que va avisar que comportaments d'aquest tipus posen en perill la celebració del congrés internacional a la capital catalana.

Aquesta advertència, no obstant, no va modificar la decisió de Colau, que al seu compte de Facebook es va ratificar en el seu rebuig al 'besamans' per considerar-lo "un acte de pleitesia i vassallatge impropi d'una democràcia del segle XXI".