La cúpula judicial catalana planta Torrent per parlar de "presos polítics"

Una trentena de jutges, fiscals i advocats abandonen un acte al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona

Moment en què la cúpula judicial catalana planta Torrent al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El discurs del president del Parlament, Roger Torrent, durant un acte solemne aquest divendres al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), ha provocat que s'aixequessin del seient i sortissin de la sala una trentena dels 300 assistents, entre ells el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, i la fiscal en cap de Barcelona, Concha Talón. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, present en l'acte, ha optat per quedar-se, tot i que després ha retret a Torrent les seves paraules.

En el seu parlament, Torrent ha denunciat una "regressió de drets i llibertats fonamentals especialment a Catalunya" i ha afegit textualment que en l'actualitat "hi ha presos polítics per delictes inexistents", cosa que provoca que "la separació de poders estigui en perill". En aquest moment, un grup de magistrats, fiscals i advocats s'han aixecat i se n'han anat enmig d'aplaudiments d'una part de l'auditori i gestos de reprovació d'un altre sector.

Membres de la cúpula judicial catalana després d'abandonar l'acte de Torrent / ALBERT BERTRAN

Notícies relacionades

Al veure l'enrenou, la degana de l'ICAB, Maria Eugènia Gay, que ha obert l'acte, ha retret el discurs al dirigent d'ERC. "No era la idea, president. L'ha feta bona. Moltes gràcies [...]. No ho podies fer", li ha etzibat. Més tard ha sigut el ministre de Justícia qui ha expressat el malestar a Torrent per unes afirmacions "falses" i ha subratllat que el president del Parlament "s'ha equivocat perquè aquest no era un fòrum per fer política". En el seu discurs oficial, Catalá ha subratllat que totes les institucions s'han de ser guiar pel respecte a la llei.

En el flanc oposat, i entre altres lletrats, l'advocat de Carles Puigdemont i exdegà de l'ICAB, Jaume Alonso-Cuevillas, ha qualificat d'"intolerable falta de respecte" la plantada de la cúpula judicial a Torrent i l'actitud de la degana. "A la casa dels advocats s'ha de poder dir tot".