DOCUMENTS INTERNS

ETA vota la seva dissolució

En tres documents assenyalen que "el final del cicle resulta cada vegada més evident"

 

  / EFE / JUAN HERRERO

2
Es llegeix en minuts

La direcció de la banda terrorista ETA està sotmetent a votació un document que planteja el seu final definitiu com a organització, a l'apostar per donar per acabat el seu "cicle i la seva funció". El diariGarainforma que el procés intern sobre el seu final ha entrat en la recta final, després de mesos de discussions i votacions.

"El final del cicle resulta cada vegada més evident i, a conseqüència de les decisions preses, ja s'ha produït en gran part. El final de l'estratègia politicomilitar va marcar el començament del final del cicle de l'organització", sosté la direcció d'ETA en l'escrit. "Ens correspon tancar el temps del conflicte armat i les situacions relacionades, per oferir totes les nostres forces a potenciar el procés polític [...] I l'única manera de fer-ho és que prenguem directament la iniciativa, sense esperar a res ni a ningú", afegeix la proposta.

En aquest text, redactat l'abril del 2017, paral·lelament al seu desarmament, ETA descarta la seva continuïtat com a "organització convencional", perquè, si ho intentés, hauria de "reinventar tota la resta: estratègia, funcions concretes i mitjans de lluita i influència". Així mateix, rebutja la possibilitat de convertir-se en una organització "civil" perquè "amb l'objectiu de mantenir algun tipus d'autoritat moral, les àmplies majories a aconseguir, si són certament àmplies, no ho entendrien".

La independència del País Basc

El document defensa que la "força militant" creada "sota la influència d'ETA" aporti a l'esquerra abertzale "en el procés independentista". "No és el moment d'anar-se'n a casa. Al contrari, aquesta fase política necessitarà la força i l'impuls de tots i totes, com mai", afegeix. En opinió d'ETA, "el moviment polític" de l'esquerraabertzale"ha demostrat prou maduresa i capacitat de lluita, resulta molt més eficaç per materialitzar el repte" d'aconseguir la independència del País Basc.

No obstant, l'organització terrorista deixa clar que "no renegarà de la seva aportació", tot i que assegura que "ha renunciat fins i tot a intentar imposar la integritat del seu relat".

La feina dels seus militants

Notícies relacionades

Encara que deixarà d'existir com a organització, ETA detalla quina haurà de ser la feina dels seus militants: "No cal dir que aquells i aquelles que han sigut militants d'ETA hauran d'actuar també en el futur amb la responsabilitat que correspon a aquesta condició, mantenint l'honestedat, coherència i responsabilitat necessàries per al procés d'alliberament, i assumint el deure de mantenir la cohesió interna en l'esquerraabertzale".

El debat en l'organització compta amb tres documents, el primer d'ells de contextualització històrica, el segon que resumeix el període des del 2009 fins a l'actualitat i el tercer, l'únic que s'està votant, l'esmentat text polític que planteja el final d'ETA. Segons Gara, la participació en aquest procés està sent molt alta i el seu resultat es podria fer públic abans de l'estiu.