NEGOCIACIÓ TRUNCADA

Policia i Guàrdia Civil planegen una protesta davant de la casa de Puigdemont

Sindicats policials pretenen portar a Bèlgica el seu malestar per la falta d'acord sobre equiparació salarial

El Ministeri de l'Interior avisa que ja ha fet una oferta "generosa" i sense "marge de millora"

zentauroepp41759846 madrid  24 01 18  politica  juan ignacio zoido  ministro de 180124095113

zentauroepp41759846 madrid 24 01 18 politica juan ignacio zoido ministro de 180124095113

2
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano / Luis Rendueles

Un viatge a Brussel·les i una xiulada "sonora, però pacífica" davant de la casa de Carles Puigdemont a Waterloo. És una de les accions de protesta que planegen les associacions i els sindicats policials que reclamen l'equiparació salarial amb els Mossos d'Esquadra, segons confirmen a aquest diari fonts dels sindicats majoritaris. La mesura forma part d'"una bateria" de propostes que els agents han posat al damunt de la taula després que aquest dimarts es trenquessin les negociacions amb el Ministeri de l'Interior per falta d'acord.

Policies i guàrdies civils també tenen previst aprofitar el viatge a Bèlgica per intentar que les seves reivindicacions "s'escoltin" a la Comissió Europea. Els representants dels dos cossos recorden que tot i tenir restringits drets com el de vaga, disposen d'altres eines per fer reivindicacions. Pretenen reunir-se el 28 de febrer vinent per votar aquesta i altres actuacions i definir un calendari de mobilitzacions que portaran a terme "tan aviat com sigui possible". Una altra de les idees que es plantegen els agents és manifestar-se a l'estadi del Sevilla FC, Ramón Sánchez Pizjuán, durant un dels partits a què sol assistir el ministre Juan Ignacio Zoido.

"Si el Govern no recapacita, farem el que tinguem a l'abast per defensar els nostres drets, salvaguardant, això sí, els drets dels ciutadans, que no en tenen culpa", asseguren les fonts consultades. I afegeixen: "El ministre ha de plantejar-se si li interessa tenir la Policia i la Guàrdia Civil en contra ara mateix".

L'oferta d'Interior i la negociació

Des del Ministeri de l'Interior, per la seva banda, s'ha fet aquest dimecres una crida als sindicats de la Policia i les associacions de la Guàrdia Civil a replantejar-se l'oferta "generosa" i "sense marge de millora" per equiparar el seu sou amb els Mossos destinant, segons els seus càlculs, més de 4.000 milions d'euros els pròxims sis anys només en concepte de salaris, quantitat a què s'hauria de sumar 600 milions per a segona activitat i reserva i 1.125 milions en inversions.

Fonts de la Secretaria d'Estat han explicat que és "impossible" per a qualsevol Govern "abordar un problema de 30 anys per resoldre'l en tan sols tres", que és el que, segons ells, volen els sindicats: 1.500 milions a repartir els pròxims tres exercicis sense comptar la pujada del 8% per a funcionaris públics.

¿80 o 500 euros de millora mensual?

Notícies relacionades

"En definitiva", resumeixen els sindicats, "donen 500 milions d'euros en tres anys per a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil o, si es vol calcular d'una altra manera, una millora en la nòmina d'uns 80 euros". La mitjana de la millora salarial que fa Interior és completament diferent: entre 4.800 i 6.000 euros a l'any que, en dotze pagues, comportaria una millora de fins a 500 euros. "Si és així, endavant", repten els sindicats, "que ho firmin per decret i ja ho veurem".

Des d'Interior es respon amb una pregunta: "En cas que la Generalitat en el futur abaixi el sou dels Mossos, ¿acceptarien reduir-se'l?". "La veritat de les dades", diuen, portaria els afiliats de sindicats policials i associacions de guàrdies civils a acceptar la proposta.