CONTACTES PER A LA INVESTIDURA

ERC vol Junqueras com a president si Puigdemont manté el timó

JxCat manté que l'expresident conservi facultats com convocar comicis

Mas admet que el Govern "va enganyar" amb la DUI perquè en realitat era "simbòlica"

zentauroepp37518873 valencia 2 3 2017 econom a oriol junqueras el presidente 180215131656 / Miguel Lorenzo

zentauroepp37518873 valencia 2 3 2017  econom a  oriol junqueras  el presidente 180215131656
zentauroepp40785145 catalan deposed regional vice president oriol junqueras arri171214143821

/

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Segueix la partida de pòquer entre Junts per Catalunya i ERC. La insistència de Carles Puigdemont a mantenir el timó del futur Govern, tot i la poca viabilitat pràctica d'això, ha forçat ERC a llançar una nova proposta. Segons ha fet públic Catalunya Ràdio i han confirmat fonts de la negociació a aquest diari, els republicans han posat sobre la taula que si Puigdemont manté certes potestats intransferibles, com la de la convocatòria d'eleccions i la de nomenar i cessar consellers, sigui Oriol Junqueras el que presideixi la Generalitat a Barcelona.

Segons aquestes fonts, els republicans s'emparen en la lògica del Govern legítim. És a dir, si Puigdemont és un president executiu, el president de la Generalitat, a Barcelona, passaria a ser, en realitat, el número 2 de l'entramat polític català. És a dir, una mena de vicepresident en la pràctica, el càrrec que, precisament, ocupava l'ara empresonat al Centre Penitenciari Madrid VII abans de l'aplicació de l'article 155.

Proposta irrealitzable

No és descartable que la proposta tingui com a finalitat dissuadir els puigdemontistes d'ungir a l'exili el seu líder. ¿Els postconvergents acceptarien un president a Barcelona d'ERC? Un president que, a més, seria el que reconeixeria l'ordenament legal espanyol i el nom del qual adornaria qualsevol decret, disposició i, fins i tot, pressupost. I és que alguns republicans, a banda que hi estiguin a favor o en contra, no veuen la viabilitat que Puigdemont conservi poders.

La pugna sobre la presidència és la més important de les que es mantenen en la taula de negociació entre postconvergents i republicans de cara a acordar un Govern "efectiu". Malgrat que no s'hagi acordat un pla de Govern, cosa que els republicans veuen imprescindible per tancar un pacte, en la taula negociadora ja s'estan repartint àrees de poder. ERC mantindrà la Conselleria d'Economia i demana, també, la de Presidència, dues àrees clau de l'Executiu. Els postconvergents també ambicionen el departament que, fins a l'aplicació del 155, comandava Jordi Turull i, segons algunes veus, haurien ofert al seu soci les regnes d'Interior.

Mas i "l'engany"

Notícies relacionades

Mentrestant, l'independentisme segueix mirant enrere i analitzant els dies d'octubre que van portar a la proclamació d'independència. Partint del que va declarar davant el jutge Pablo Llarena dimarts, l'expresident Artur Mas ha qüestionat a RAC-1 que "s'exageri" una declaració d'independència que, segons ell, "tots" els diputats sobiranistes sabien que era "simbòlica", tot i que ha admès que va desaconsellar portar-la a votació. Mas fins i tot ha acceptat que la manera d'actuar de la cúpula política independentista configurés un "engany" als seus seguidors que sí que creien que s'estava procedint a la secessió.

Mas, tal com va declarar davant el jutge, s'ha ratificat que va advertir a Puigdemont que no havia de dictar la DUI, a la qual va donar un valor merament simbòlic, sinó que havia de convocar eleccions.