Els detinguts a França es van reunir amb Driss Oukabir

Els tres homes arrestats mantenien contactes amb un dels membres de la cèl·lula que va atemptar a Barcelona

Tots quatre van ser identificats a Catalunya durant el mes de juliol, un mes abans dels atacs

fcasals39718845 atentado ramblas  barcelona driss oukabir sospechoso del ate170817200215

fcasals39718845 atentado ramblas barcelona driss oukabir sospechoso del ate170817200215

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Antonio Baquero

La policia francesa ha detingut aquest dimarts al sud de França tres homes que mantenien un contacte freqüent amb Driss Oukabir, un dels joves de Ripoll detinguts per la seva vinculació amb la cèl·lula gihadista que va atemptar a Barcelona i Cambrils el 17 d'agost. Segons fonts consultades per aquest diari, entre els tres arrestats i Oukabir consten diverses trucades telefòniques.

A més, tots quatre van ser identificats en una ocasió per la policia a Catalunya -quan estaven junts- durant el mes de juliol del 2017, un mes abans dels atemptats. Algunes informacions situen aquesta identificació policial, que ara ha permès investigar-los i detenir-los, al mateix municipi de Ripoll, el poble del Ripollès en què l'imam Es Satty va reclutar i va adoctrinar els joves terroristes.

Driss Oukabir és el germà de Moussa Oukabir, de 17 anys, un dels terroristes que van morir abatuts a Cambrils, quan es disposaven a cometre una massacre a la zona d'oci d'aquesta localitat marítima. Per llogar la furgoneta amb què Younes Abouyaaqoud va atropellar i va assassinar 14 persones a la Rambla de Barcelona es va fer servir la documentació de Driss Oukabir. 

La línia del sud de França

Les detencions i registres s'han portat a terme a les regions occitanes del Gard i el Tarn, al sud de França. Concretament a les ciutats de Pont-Saint-Esprit Albi. D'aquesta manera ha culminat una de les línies d'investigació que l'equip conjunt de Mossos d'EsquadraGuàrdia Civil i Cos Nacional de Policia, sota la supervisió de l'Audiència Nacional, ha obert per aclarir la connexió de la cèl·lula de Ripoll amb França. 

Aquest diari ja va avançar que els integrants del grup format per l'imam Es Satty van viatjar tres vegades a França abans de cometre els atemptats del 17 d'agost. El primer desplaçament es va portar a terme a començaments del 2016, el segon a començaments de l'estiu del 2017 i el tercer, i últim, pocs dies abans d'atacar Barcelona i Cambrils. Les diverses línies franceses busquen objectius diferents: aclarir si en aquest país van rebre alguna mena de suport logístic, descobrir si van mantenir contactes amb algun enllaç de l'Estat Islàmic i investigar qui eren els tres homes amb qui es reunia i es telefonava Driss Oukabir.

Els serveis d'informació francesos, activats pels Mossos d'Esquadra i per la Guàrdia Civil, que els van facilitar la identitat dels tres amics de Driss Oukabir, han decidit detenir-los aquest dimarts. Es tracta de persones amb alguns antecedents penals, segons fonts pròximes a la investigació, tot i que encara no ha transcendit si van tenir alguna funció en la planificació dels atemptats de Barcelona. No obstant, i com que a França hi ha precedents de delinqüents comuns que han acabat protagonitzant atemptats gihadistes, les autoritats d'aquest país, després de comprovar la connexió amb Oukabir, sembla que han optat per arrestar-los i acabar la investigació mantenint-los sota control. 

La connexió amb París

Notícies relacionades

Una altra de les línies franceses que sembla cada vegada més clara és la que es va obrir gràcies al contingut d'una càmera fotogràfica que els terroristes van comprar en una FNAC de París. Els investigadors han conclòs que, tal com va avançar aquest diari, la cèl·lula de Ripoll també tenia intenció d'intentar atemptar contra la torre Eiffel, al mateix temps que ho feia contra la Sagrada Família. Un pla molt ambiciós que portarien a terme amb els 250 quilos de TATP -un explosiu casolà conegut com La mare de Satan que l'Estat Islàmic habitualment usa en els seus atacs- fabricats al xalet ocupat d'Alcanar.  

Equip conjunt

L'operació policial al sud de França s'emmarca en les indagacions portades a terme entre els dos països, i recollides en el mecanisme de col·laboració de l'equip conjunt d'investigació, que autoritats de França i Espanya van firmar el mes d'octubre de l'any passat, i que al nostre país està dirigit pel Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional i coordinat per la seva fiscalia. Aquests equips es firmen ad hoc entre autoritats judicials i policials i tenen una vigència de sis mesos.