EL NOU ASSESSOR JURÍDIC DE L'EXDIPUTADA

Defensor de membres d'ETA

Olivier Peter ha representat en diverses ocasions presos etarres davant el Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg

El jurista es defineix com a expert en drets humans i va portar el cas de la col·laboradora de la banda terrorista Nekane Txapartegui

zentauroepp42164388 imagen de v deo de olivier peter  conferencia sobre el refer180217231508

zentauroepp42164388 imagen de v deo de olivier peter conferencia sobre el refer180217231508

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’advocat Olivier Peter té l’oficina al cor de Ginebra, a mig camí entre els tribunals de justícia i la fiscalia. Està especialitzat en dret penal, en extradicions i, segons el seu bufet, en la defensa de les víctimes de violacions dels drets humans davant  de jurisdiccions nacionals i internacionals.

    

Aquest lletrat contactat per Anna Gabriel va assessorar el 2016 l’exregidora de HB a Asteasu (Guipúscoa) Nekane Txapartegi, que va ser detinguda al país helvètic per ordre de l’Audiència Nacional i que havia sigut condemnada per col·laboració amb la banda terrorista ETA. Els seus intents de no ser extradida van caure en sac foradat, tot i que, al final, es va deixar sense efecte per prescripció la pena imposada. A més a més, aquest jurista ha representat presos vinculats a la banda terrorista davant el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg (França). 

Despatx especialitzat

El bufet d’Olivier Peter a Ginebra està acostumat a bregar amb casos d’extradició d’estats europeus i s’ha encarregat de dotzenes de casos en jurisdiccions internacionals, com el Tribunal Europeu de Drets Humans i el Comitè contra la Tortura. El despatx no tan sols capta clients per aquesta especialització, sinó també perquè els lletrats poden atendre les persones en diversos idiomes, entre ells l’espanyol, el francès, l’anglès i l’italià.

    

El currículum d’Olivier Peter el situa en associacions de juristes progressistes. També és l’autor de diverses publicacions, entre elles una firmada juntament amb una advocada basca sobre les «violacions de drets humans al País Basc». La majoria dels seus escrits versen sobre drets humans. Dos dels seus títols són: La llibertat d’expressió de l’advocat en la jurisprudència de la Cort europea de drets humans i Alimentació i drets de les persones detingudes.

‘Doctrina Parot’

El 2012, Olivier Peter ja es va enfrontar a la justícia espanyola. Va ser un dels advocats que van presentar al Tribunal Europeu de Drets Humans els recursos de 20 presos d’ETA a qui es va aplicar la denominada doctrina Parot i que va acusar el Govern de «castigar aquestes persones més enllà de les condemnes que se’ls han imposat». També és un dels artífexs de l’última condemna a Espanya pel tracte «inhumà i degradant» als dos etarres detinguts per atemptar a la T-4 de l’aeroport madrileny de Barajas, el 30 de desembre del 2006.

Notícies relacionades

    

El 2016, aquest advocat es va fer càrrec del cas de Nekane Txapartegi, arrestada a Zuric el 16 d’abril d’aquell any. Vivia des del 2009 a Suïssa amb un altre nom. Havia fugit d’Espanya després de ser condemnada a sis anys i nou mesos de presó per suport a ETA, encara que després, a causa d’una reforma legal, se li va rebaixar la pena a tres anys i mig. Txapartegi es va oposar a ser extradida a Espanya amb totes les seves forces. Tot i això, el juliol del 2017, la justícia suïssa va ratificar que havia de ser retornada. Però al setembre d’aquell mateix any l’Audiència Nacional va deixar sense efecte la pena imposada per prescripció i no va arribar a ser extradida.