DESPRÉS DE L'ANUNCI DEL GOVERN

El PDECat i ERC insten a pactar un Govern per frenar la intromissió de Rajoy en l'educació

Xuclà demana a la Moncloa respecte a les competències i que permeti al pròxim Govern català dissenyar el curs

Els socialistes rebutgen la iniciativa de l'Executiu central, al qual acusen d'extralimitar-se en les seves funcions

img 1053

img 1053 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles / Juan Ruiz Sierra

El diputat del PDECat Xordi Xuclà ha subratllat aquesta tarda des de Madrid que urgeix tenir de seguida un govern a Catalunya com demostra, segons el seu parer, que l'Executiu central s'estigui plantejant "modificar" el sistema d'ensenyament català i, aprofitant el paraigua de l'article 155 de la Constitució, incloure una casella en la preinscripció escolar per poder escollir el castellà com a llengua vehicular als col·legis públics. També ERC s'ha pronunciat en aquesta línia.

Fonts parlamentàries han recalcat que el Govern central ha suggerit efectivament la introducció de la casella, però donant-se de termini "unes setmanes", temps que asseguren s'hauria d'aprofitar a Barcelona i Brussel·les per enterrar definitivament "l'intervencionisme" de l'Estat facilitant que hi hagi un nou president o presidenta i nous consellers. En tot cas es recorda que hi ha temps fins al 31 de març --data límit per formalitzar preinscripcions escolars a Catalunya-- per evitar que aquest pla governamental tiri endavant. Fins i tot es postil·la que com que el curs no comença fins al setembre la situació pot ser reversible, tot i els problemes que podria causar evitar-ne la implementació un cop s'hagi posat formalment al damunt de la taula.

"Això ens diu que és urgent que tinguem un govern les pròximes setmanes", ha subratllat en roda de premsa al Congrés Xuclà. Segons ell, per prendre una mesura semblant que suposa, de facto, canviar el sistema educatiu català es necessita "legitimitat" aconseguida a les urnes, així que ha retret als populars que s'atreveixin a adoptar iniciatives semblants tenint una representació mínima al Parlament. A més, ha esmentat que l'actual model d'integració és recolzat per partits com el PSC i En Comú Podem, de manera que la seva defensa va més enllà de les fronteres del sobiranisme.

"El Govern central no té legitimitat per canviar el nostre model educatiu. El marc competencial no ho permet [...]. Demanem al Govern central que sigui respectuós amb aquest marc competencial i que deixi que sigui el nou govern de la Generalitat el que dissenyi el pròxim curs escolar", ha apuntat.

Deixar "la llosa" del 155

Per la seva banda, Teresa Jordà, d'ERC, ha assenyalat que el que ha passat és que els populars "han comprat" la pretensió que sempre ha tingut Ciutadans en aquest terreny. "Si el Govern central decideix carregar-se la immersió lingüística és una demostració de mala fe i de voler fer mal a Catalunya i a la majoria dels seus ciutadans", ha afirmat.

Dit això, Jordà s'ha sumat a la crida que també ha fet Xuclà des del PDECat d'accelerar les negociacions perquè com més aviat millor hi pugui haver un Govern a Catalunya que faci impossibles els plans dels conservadors. "La llengua no està en venda. Per aquí no passarem. La nostra obligació és fer un Govern ara i deixar aquesta llosa [en al·lusió al 155] que tenim a sobre", ha sentenciat.

Un Executiu "en funcions"

Notícies relacionades

Encara que de forma menys bel·ligerant que en el bàndol de l'independentisme, els socialistes han compartit el rebuig a la iniciativa anunciada pel Govern central. Segons la seva opinió, l'Executiu s'està extralimitant en les funcions atribuïdes per l'article 155 de la Constitució. "El Govern d'Espanya ha d'actuar a Catalunya com un govern en funcions. S'ha de cenyir a qüestions de gestió, no ha de fer canvis estructurals", ha assenyalat la portaveu del PSC al Congrés, Meritxell Batet. "Esperem que tot es quedi en un estudi. Els socialistes mai hem sigut partidaris de segregar per raons de llengua. El model educatiu és un element de riquesa i cohesió social", ha continuat la diputada. Batet, que ha explicat que també parlava en nom del PSOE, ha demanat a la majoria independentista que assumeixi "la seva responsabilitat d'escollir un president". 

Pel que fa a Units Podem, ha sigut el portaveu d'Educació, el diputat d'En Comù Joan Mena, qui ha sortit a la palestra a oposar-se a la polèmica iniciativa governamental. "No se'ns escapa que aquest anunci s'inscriu dins de la guerra electoral que estan protagonitzant el PP i Cs", ha indicat Mena, que a més ha anunciat que demanaran la compareixença del titular d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, a qui també preguntaran de seguida al Ple de la pròxima setmana per aquesta qüestió.