Rajoy recorda a ERC que va recolzar que l'escola transmeti els valors de l'Exèrcit

Rufián acusa el Govern de tornar al franquisme al voler impartir la tasca de les Forces Armades a les aules

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La transmissió dels valors de l'Exèrcit a les escoles públiques, acordada recentment entre els ministeris d'Educació i Defensa, ha provocat aquest dimecres un agre debat entre Gabriel Rufián i Mariano Rajoy sobre els orígens de la iniciativa. Pel portaveu d'ERC al Congrés, la mesura remet a les normes aprovades pel règim franquista el 1939, després del final de la guerra civil, quan Espanya, al seu parer, “va robar” Catalunya. No obstant, el president del Govern li ha recordat que el fonament jurídic de la mesura és molt més recent, del 2005 i el 2006, en dues lleis que van comptar amb el suport dels republicans.

Rufián ha llegit un extracte de les normes per a l'escola pública del 16 de maig de 1939, que recullen l'obligatorietat d'hissar la bandera espanyola i la necessitat de formar “espanyols profunds”. En aquest punt el diputat d'ERC ha lligat el PP amb el franquisme. “Entenc que alguns dels seus companys s'han posat ferms”, ha dit al president del Govern.

Notícies relacionades

“Tingui la decència i la vergonya de no dir que a Catalunya s'adoctrina. Nosaltres només volem un país on els nens coneguin abans la solidaritat i la llibertat que la Legió i la cabra. Que coneguin abans Marcos Ana que Letizia Ortiz. Volem recuperar el país que vostès ens van robar fa 80 anys”, ha dit el republicà.

El "líder natural"

“Jo estic més actualitzat que vostè. No em remetré al que passava fa 80 anys”, li ha contestat Rajoy, que ha recordat que l'acord entre Educació i Defensa es basa en dues lleis aprovades pel PSOE amb el vot a favor d'ERC, entre elles la que va introduir l'assignatura Educació per a la Ciutadania, on es defensa la transmissió dels valors de les missions de pau a l'estranger en què participa l'Exèrcit. “Vostè pot dir que no hi era, senyor Rufián, però el senyor [Joan] Tardà, que és el seu líder natural, sí”, ha explicat Rajoy, i ha assenyalat que “la majoria de les democràcies occidentals” imparteixen a les seves escoles públiques la tasca de les seves forces armades.

El president del Govern central, Mariano Rajoy, ha defensat avui que els escolars espanyols coneguin la feina de les Forces Armades davant les crítiques d’ERC. / EFE VÍDEO