PLA TRUNCAT

El PSOE tanca la porta a la reforma electoral de Podem i Cs

Els socialistes creuen que la proporcionalitat del sistema no és un assumpte "prioritari"

Tots els partits comencen a assumir que no hi haurà canvis durant aquesta legislatura

undefined42084063 graf1454  madrid  14 02 2018   la portavoz del psoe  margari180214183449

undefined42084063 graf1454 madrid 14 02 2018 la portavoz del psoe margari180214183449 / Santi Donaire

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els últims esforços de Ciutadans i Units Podem per canviar la llei electoral perquè sigui més proporcional han generat expectatives, han omplert titulars, però en principi quedaran en res. Al ja conegut rebuig del PP, sempre reticent a modificar un sistema que el beneficia, es va sumar ahir el del PSOE, que es va reunir amb el partit taronja durant una mica més d’una hora al Congrés. La cita, van coincidir les dues parts, va servir per a poc.

Malgrat portar-la en el programa amb què es van presentar als comicis del 2016, els socialistes no consideren «prioritària» la reforma electoral (i encara menys el repartiment d’escons), així que van derivar tots els treballs en aquesta matèria a una subcomissió parlamentària que fins al moment no s’ha caracteritzat pel seu àgil funcionament. Qualsevol possibilitat de canviar la normativa abans de les pròximes generals sembla molt llunyana.

Segons la portaveu del PSOE, Margarita Robles, el problema, en part, és degut a diferents formes d’entendre la política. Ciutadans, i per extensió Units Podem, busquen només una imatge. Els socialistes, segons aquesta tesi, van més enllà. «A nosaltres ens agrada molt més la feina en subcomissió que les reunions com aquestes, de traç gruixut, que busquen un titular i una foto. Nosaltres som de papers, serietat i rigor jurídic», va dir Robles.

«No hem sentit cap proposta sobre llei electoral per part dels socialistes», havia assenyalat poc abans el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas.

Objectius compartits

Davant els escassos fruits de la subcomissió electoral, que només s’ha reunit set vegades des que va començar a caminar fa nou mesos, Pablo Iglesias i Albert Rivera es van sincronitzar a finals de gener per impulsar per altres vies la reforma del sistema. Tant Units Podem com Ciutadans comparteixen la necessitat de canviar-lo, sobretot perquè guanyi en proporcionalitat, ja que ells hi surten perdent amb l’actual normativa en benefici tant del PP com dels nacionalistes. Durant la reunió que van celebrar la setmana passada, els dos partits es van esforçar a subratllar el que els unia, vorejant pel camí les seves diferències en polítiques territorials, econòmiques i socials.

Notícies relacionades

Per al PSOE, en canvi, aquesta separació no és possible. «És sorprenent que Ciutadans, que bloqueja amb el PP totes les iniciatives de caràcter social, ara estigui més preocupat per augmentar el nombre d’escons que per les necessitats dels espanyols. Per a nosaltres, tot està subordinat a l’agenda social», va dir Robles. És a dir, els socialistes tenen com a «prioritat» les pensions i la bretxa salarial, entre altres qüestions, no el sistema electoral. «Tenim autoritat moral per dir-ho perquè amb els canvis proposats amb prou feines variaria el nostre nombre d’escons», va concloure la portaveu del PSOE.

Segons la iniciativa llançada per Units Podem, que ha sigut en això més concret que Ciutadans, les eleccions ja no es regirien pel sistema d’Hondt sinó pel Sainte-Laguë, més proporcional i utilitzat a Alemanya, Suècia i Dinamarca. Amb les dades de les eleccions generals del 2016, el PP tindria 15 diputats menys i el PSOE en perdria un, mentre el PDECat i el PNB en perdrien un altre cada un. Ciutadans guanyaria 12 escons, i Podem, 6.