AL TRIBUNAL SUPREM

Boya nega que la DUI fos simbòlica com al·leguen els líders del procés

Contradiu el que van declarar Junqueras i Forcadell davant el jutge Llarena

L'exdiputada de la CUP surt del TS sense mesures cautelars

L’exdiputada de la CUP defensa que van guanyar un referèndum que van voler el 80% dels catalans / JUAN MANUEL PRATS / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La defensa política del procés s'esquerda als tribunals, sotmesa a les tensions contradictòries que emergeixen en les declaracions dels líders independentistes: ¿va ser icònica o real la declaració unilateral d'independència (DUI) del Parlament?(DUI)Parlament Els principals dirigents sobiranistes discrepen. L'exdiputada de la CUP Mireia Boya sosté que va ser efectiva, no un manifest cosmètic, sinó la traducció legislativa del mandat de les bases, i que si no es va arribar a implementar és perquè l'aplicació del 155 la va deixar als llimbs. La interpretació de Boya aquest dimecres davant el jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena xoca amb el que l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell van declarar davant el mateix magistrat a Madrid. Tots dos van sostenir que la DUI validada per la Cambra catalana el 27 d'octubre passat no tenia validesa jurídica.

Forcadell la va descriure com a "declarativa i simbòlicasimbòlica". Junqueras va defensar que tenia un "valor estrictament polític. No només ho va asseverar davant el jutge, sinó que aquest mateix dimecres l'exvicepresident ha tornat a ratificar aquesta interpretació i l'ha inclòs en el recurs plantejat davant el Tribunal Constitucional (TC) per sortir de la presó, document en què argumenta que la DUI "no va ser seguida d'actes jurídics que la materialitzessin".

Només "truncada" pel 155

Les contradiccions sobre la naturalesa de la DUI no afecten immediatament la situació processal dels investigats en la causa oberta contra el procés, ja que l'element decisiu per dictar presó provisional o llibertat és el risc de reiteració delictiva i la renúncia a defensar la via unilateral a la independència. Tant és així que Junqueras, restant valor a la DUI, segueix a la presó d'Estremera, mentre que Boya, que opina que la declaració era real i va quedar en paper mullat després del 155, ha sortit aquest dimecres del TS sense cap mesura cautelar. No obstant, el jutge Llarena sembla interessat a concretar el valor del que va validar el Parlament i ha preguntat directament a Boya la seva opinió. L'exparlamentària cupaire li ha explicat que només el "cop d'Estat" que va suposar l'aprovació del 155 "va truncar" l'aplicació de la DUI.

Boya ha respost durant hora i quart a les preguntes de la seva defensa i del magistrat. S'ha negat a contestar a la fiscalia i a l'acusació particular, exercida per Vox. Cap de les parts ha demanat mesures cautelars, ja que no han observat risc de fuga ni de reiteració delictiva.

Anomenada en el full de ruta

Llarena la investiga pel seu paper en el procés. El nom de Boya està en el document EnfoCATs, que el jutge considera el full de ruta de l'independentisme. L'exdiputada sosté que desconeixia l'existència d'aquest pla fins que la Guàrdia Civil el va incloure en el seu informe el desembre passat. Insisteix, en tot cas, que aquest full de ruta estableix un tipus de direcció vertical molt allunyada de l'esperit assembleari de la seva formació política.

Notícies relacionades

Llarena no li ha preguntat si acata la Constitució. A les portes del Suprem, ja després de la declaració, Boya ha defensat que la Carta Magna és un "mur" per a les aspiracions dels catalans i ha assegurat que el camí cap a la independència ha sigut pacífic en tot moment. "No hi ha hagut mai violència a Catalunya. La gent ha sigut exemplar", ha afirmat. I ha defensat que havia assistit a manifestacions perquè considera legítima la causa de la independència.

Les pròximes convocatòries

La declaració de Boya ha iniciat aquest dimecres una nova tanda davant el TS. Dilluns que ve, 19 de febrer, declararan la coordinadora general del PDECatMarta Pascal, i la secretària general d'ERCMarta Rovira; dimarts, 20, l'expresident de la Generalitat Artur Mas i l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, i dimecres, 21, l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel.