OPERACIÓ PÚNICA

El jutge torna a rebutjar la petició de Granados de citar com a investigats Cifuentes, Aguirre i González

El magistrat argumenta que es tracta d'evitar diligències que responguin a "interessos espuris"

El jutge torna a rebutjar la petició de Granados de citar com a investigats Cifuentes, Aguirre i González

Sergio Barrenechea (EFE)

4
Es llegeix en minuts

El Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional ha tornat a rebutjar la petició de l'exsecretari general del PP de Madrid Francisco Granados de citar en qualitat d'investigats la presidenta de la Comunitat, Cristina Cifuentes; els exdirigents Esperanza Aguirre i Ignacio González, i l'exalcaldessa de la capital Ana Botella en la causa de la trama Púnica.

El lletrat ho fa en una nova interlocutòria, datada el 12 de febrer del 2018, en què rebutja el recurs de reforma interposat per Granados contra un acte del 5 de desembre, en què el jutge Manuel García Castellón descartava citar de moment com a investigats els quatre polítics madrilenys, després d'una petició en aquest sentit feta a l'octubre.

El magistrat García Castellón li responia que la citació en qualitat d'investigat "no és una qüestió intranscendent" i que de cap manera es justifica, ni en el seu escrit ni en el moment actual de la investigació que dirigeix, adoptar les decisions que formulava la representació processal de Francisco Granados. Li recordava, a més, que serà el resultat de les diligències que se segueixen practicant en aquest moment de la instrucció el que determinarà el desenvolupament de les seves actuacions.

Diligències "inútils i perjudicials"

Granados, que en un primer moment va sol·licitar que els seus excompanys de files declaressin en qualitat de testimoni, va formular la seva sol·licitud després dels últims interrogatoris practicats pel jutge a l'exviceconseller de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid Miguel Ángel Ruiz i de l'empresari Marcelino Elosúa sobre les presumptes irregularitats comeses a les empreses Prisma i Arpegio.

En aquesta nova interlocutòria, el jutge desestima el recurs de reforma i manté en "la seva totalitat" el que acorda l'acte del 5 de desembre, entre altres qüestions, perquè entén, i de conformitat amb el que ja havia expressat el Ministeri Fiscal, que les diligències proposades són "inútils i perjudicials".

"Interessos espuris"

A més, després de valorar "de manera suficient i raonada la necessitat i la pertinència de les diligències interessades", el jutge assenyala que "ha d'intentar evitar que es practiquin diligències que responguin a interessos espuris". "Tant és així que es diferencien les diligències que es consideren perjudicials o no pertinents en aquest moment processal i aquelles altres que sí que es consideren que garanteixen el dret de defensa" de Granados.

En el mateix sentit, afegeix que en cap cas el que disposa l'acte del 5 de desembre "ha causat indefensió" a Granados "ni vulnera els drets de defensa o tutela judicial efectiva, ja que l'admissió de les testificals interessades només queda en suspens fins que la representació processal de Granados indiqui els motius que la justificarien.

Sobre Marjaliza

Tot plegat, "als efectes de poder valorar i ponderar la pertinència de la prova i dur a terme la seva citació conforme a dret," sense perjudici de poder demanar la citació de determinats testimonis en el moment del judici, com poden ser els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil "que van intervenir en els atestats units a les actuacions", subratlla.

Pel que fa a l'acarament que havia sol·licitat amb el presumpte cervell de la trama Púnica, l'empresari David Marjaliza, "haurà de quedar a l'espera de la nova ronda de declaracions i possibilitat de les parts de portar a efecte les preguntes que considerin necessàries al respecte", diu el lletrat.

No es vulnera el dret de defensa

En aquest punt, recalca que tampoc s'ha vulnerat ni limitat el dret de defensa de Granados al no admetre les declaracions com a investigats de Cifuentes, Aguirre i González.

Després de l'acte del 5 de desembre, el lletrat de Granados en un escrit explicava que demanava la imputació dels abans esmentats, a més de l'exviceconseller Borja Sarasola, l'exgerent del PP madrileny Beltrán Gutiérrez i els exconsellers Lucía Figar i Ignacio Echeverría, basant-se en els càrrecs que han ostentat durant els anys que són objecte d'investigació i "per possibles competències inherents al càrrec".

"¿Per què al meu representat se li pretenen imputar responsabilitats per ser secretari de campanya, i per als altres, que han ostentat la mateixa càrrega, això no val?", es preguntava el seu lletrat, que denunciava que la bateria de diligències sol·licitades no es fan "capritxosament" sinó per aclarir els fets que investiga el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 i per tant "no són impertinents ni perjudicials".

Demana la nul·litat de l'acte

Notícies relacionades

L'acusat, en el seu recurs de reforma, demanava que es declarés la nul·litat de l'acte del magistrat per vulnerar el dret de defensa i de tutela judicial efectiva de Granados i insistia que adoptés les diligències formulades en els escrits remesos a l'instructor el 5 i el 20 d'octubre.

Al citat acte del 5 de desembre, el jutge també li va demanar que detallés els motius pels quals formulava la petició que compareguessin en qualitat de testimonis més d'una desena de persones, entre elles l'actual presidenta de l'Assemblea de Madrid, Paloma Adrados, la consellera d'Economia, Engracia Hidalgo, i diversos regidors de l'Ajuntament de Valdemoro.