EXCLUSIVA DE LA SEXTA

Junqueras al·lega davant el Constitucional la violació de la seva llibertat ideològica

"El Suprem no té cap competència per investigar o enjudiciar els fets", argumenta l'exvicepresident del Govern

Oriol Junqueras ha demanat empara al Tribunal Constitucional per quedar en llibertat / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

L’exvicepresident de la Generalitat Oriol Jun­queras ha presentat davant el Tribunal Constitucional (TC) un recurs contra el seu empresonament, acordat el 2 de novembre passat per la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela. En el seu escrit, el líder d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al·lega que s’han vulnerat diversos dels seus drets fonamentals, entre ells el de llibertat ideològica, el de presumpció d’innocència i el dret a tenir un procés amb totes les garanties, a la vegada que reitera, com ha fet en les seves últimes declaracions judicials, que la declaració unilateral d’independència (DUI) va expressar una «voluntat política» sense valor jurídic.

«El Suprem no té cap mena de competència per investigar» la declaració d’independència, argumenta la defensa del vicepresident del Govern de la Generalitat cessat, que entén que el procés hauria de ser instruït pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que els fets van succeir en aquesta comunitat.

En aquest sentit, l’advocat defensor, Andreu Van den Eyde, recalca que «podria defensar-se que els efectes polítics, sentimentals, socials o de qualsevol altre ordre han pogut ser experimentats a tot Espanya o fins i tot fora de l’Estat, però aquests sentiments i altres tipus d’efectes» no són delicte.

El recurs del dirigent d’Esquerra, en presó preventiva a Estremera, exposa que «més enllà de la legítima discrepància que pugui existir sobre la ideologia» de Junqueras, «la seva actuació i el seu discurs són els d’una persona pacifista» i, en canvi, «la seva ideologia» i «principis» són elements fonamentals usats per al seu empresonament. El text detalla que l’exvicepresident català no deixarà de ser independentista, ni ningú l’hi pot exigir, però adverteix que «tenir unes determinades idees polítiques, i encara menys defensar-les, no pot ser mai perseguible penalment».

Drets com parlamentari

L’escrit indica que s’estan destruint «els drets polítics d’un parlamentari i els de la ciutadania», ja que el líder republicà va ser elegit diputat al Parlament de Catalunya i se li està impedint «exercir els seus drets com a parlamentari» i «desenvolupar la funció», vulnerant el seu dret de sufragi com a candidat electe i el de «tots els ciutadans que, amb el seu vot, van contribuir a la seva elecció». D’aquí ve que reclami el seu alliberament «urgent» per evitar «danys irreparables».

Notícies relacionades

En aquest context, la defensa de l’exvicepresident de la Generalitat remarca que en l’ordenament constitucional espanyol tenen cabuda totes les idees que es volen defensar, «inclosa una declaració d’independència que, com és públic i notori, no va anar seguida d’actes jurídics que la materialitzessin».

Aquest acte és fruit, al seu entendre, de la «legítima llibertat d’expressió d’uns diputats» que «expressaven una voluntat política l’eficiència de la qual s’incardinava en procediments parlamentaris independents, basats en el debat polític, i sense cap més aspiració de juridicitat que la d’exercir la democràcia i la llibertat d’expressió». L’empresonament de Junqueras, per tant, resulta, apunta el recurs, «una indeguda sanció a la seva ideologia» i «orientació política».