PROCÉS JUDICIAL AL TRIBUNAL SUPREM

La Guàrdia Civil equipara els impulsors de l'1-O amb la "delinqüència organitzada"

L'institut armat remet al Suprem un informe en què assenyala com a "cervell" de la logística del referèndum Josep Maria Jové, número dos d'Oriol Junqueras

Els agents també fan menció d'una conversa telefònica entre el número dos de Junqueras i l'actual diputada de Junts per Catalunya Elsa Artadi

Per com es comuniquen, el llenguatge que utilitzen i la seva actuació per activar una estratègia de desobediència a l’Estat. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil equipara en un informe els dirigents polítics i alts càrrecs de la Generalitat que van impulsar el procés sobiranista i el referèndum unilateral de l'1-O amb la "delinqüència organitzada", i qualifiquen de “cervell” de la logística de la consulta Josep Maria Jové, segon d'Oriol Junqueras a la Conselleria d’Economia, a qui es va confiscar el document Enfocats, que els investigadors consideren el full de ruta independentista. L'institut armat també atorga un paper important a Josep Lluís Salvador, secretari general d'Hisenda, que es va encarregar de “definir i construir les parets” de l'Agència Tributària catalana.

L'informe ha sigut remès al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarenas, que investiga el Govern català destituït per presumpta rebel·lió i sedició. La Guàrdia Civil ha empaquetat en un mateix document totes les proves que, segons ella, sustenten les il·legalitats en el procés independentista, encreuant documents incautats amb converses telefòniques intervingudes.

Secretisme

En aquest sentit, la Guàrdia Civil assenyala que els plans secessionistes han portat els dirigents polítics i alts càrrecs de la Generalitat que van impulsar el procés a actuar “amb tàctiques pròpies de la delinqüència organitzada”, com es desprèn del mateix Enfocats, on “literalment” es fa constar que els preparatius no s'han de fer públics amb detall i que “no s'ha de comunicar el funcionament dels òrgans de coordinació”. Segons els agents, aquest “secretisme” es va observar en les actuacions que van practicar en l'organització i execució del referèndum unilateral.

Notícies relacionades

L'espai temporal per aconseguir la independència, segons de la Guàrdia Civil, va ser separat, inicialment, en dos períodes. Un de gestió de la transició nacional i l'altre de consecució de la independència. Jové "ha estat tenint un paper fonamental en el procés secessionista" , incideixen els agents, si bé precisa que els "tres responsables màxims" d'organitzar l'1-0 van ser Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva. Els agents detallen la conversa que va tenir el número dos de Junqueras amb Elsa Artadi, ara diputada de Junts per Catalunya, per saber amb quina data es publicaria el decret de convocatòria del referèndum.

Jové també va deixar constància per escrit de la necessitat de projectar internacionalment "el conflicte català" i la necessitat de construir un "departament d'Exteriors". Un altre dels objectius era mobilitzar la gent, cosa per a la qual "va ser clau" l'acció de comunicació de mitjans públics i privats. Els "ideòlegs" del procés, argumenten els investigadors, "van activar mecanismes de desobediència generalitzada" respecte a les institucions i resolucions del Estat, "preparant els seguidors per a un conclicte polític, social i econòmic". Per aconseguir-ho es van valer, subratlla l'informe, de la "incansable" propaganda institucional i de les entitats independentistes. La Guàrdia Civil també destaca que Josep Lluís Salvador va arribar a acreditar que els Mossos obeirien les lleis del Govern català abans que al jutge.