PP i Cs competeixen al Congrés per qui defensa millor la unitat d'Espanya

Els taronges avisen que el PNB prepara "un pla Ibarretxe 2" i denuncien les cessions del Govern

Santamaría insisteix en la curta història dels taronges i la seva falta de representació al Parlament basc

undefined42062610 madrid 13 02 2018 pleno del congreso de los diputados  en la180214091607

undefined42062610 madrid 13 02 2018 pleno del congreso de los diputados en la180214091607 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El mal moment que passa la relació entre el PP i Ciutadans, socis per a la investidura, els Pressupostos del 2017 i en el 155, també ha quedat patent a la sessió de control al Govern d'aquest dimecres al Congrés. El portaveu dels taronges Juan Carlos Girauta ha demanat explicacions a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, per la seva "estreta relació" amb el PNB, que, segons les paraules del polític de Ciutadans, prepara un "pla Ibarretxe 2", en referència a la proposta dels nacionalistes bascos d'introduir el dret a decidir a l'Estatut de Gernika.dret a decidirEstatut de Gernika. Provocador, Girauta ha demanat a Santamaría si l'Executiu central se "sumarà" a la defensa de la unitat d'Espanya que fa Ciutadans (i que tan bé li està funcionant a les enquestes).

La vicepresidenta li ha respost que el Govern només ha de recolzar el que defensa el portaveu del PP al Parlament basc, Alfonso Alonso, que ha dit "claríssimament" que està en contra de qualsevol reforma estatutària que introdueixi el dret d'autodeterminació, una figura, ha apuntat Santamaría, "sense encaix possible en l'ordenament jurídic" i que és un "element d'enfrontament social" entre bascos i "generador d'incerteses econòmiques". I ha rematat amb una idea que cou a Ciutadans: els taronges no hi van aconseguir cap diputat a les últimes eleccions. "Entenc que no puguin recolzar Alfonso Alonso allà, perquè no hi tenen representació", ha llançat.

Pressupostos bloquejats

El dard l'ha atrapat al vol Girauta, que li ha retret que per la seva relació amb els nacionalistes hagi oblidat que la "casa de la sobirania nacional" és el Congrés i no la Cambra basca. I ha ampliat la llista de retrets a l'Executiu: Ciutadans ha denunciat que els han regalat "un cuponazo injust"cuponazo  per un suport a uns Pressupostos que ara tenen "bloquejats" fins que no s'acabi el 155. "Aquest és el suport que dona a l'estabilitat d'Espanya el PNB i així l'hi paguen vostès", ha afegit. 

En la dúplica, Santamaría ha tancat el cara a cara incidint en la curta història política dels taronges (un partit de poc més de 10 anys i només dos al Congrés dels Diputats). "Abans que vostès existissin molts diputats hem fet una fèrria defensa de la sobirania nacional. Ens hem negat al dret d'autodeterminació en aquesta legislatura i en moltes altres", ha recordat abans de demanar als d'Albert Rivera que deixin el cinisme i llavors no ajudin el PNB "a rebaixar la llei de seguretat nacional" o a "derogar la presó permanent revisable". "Quins socis que tenim", s'ha lamentat poc després en una altra pregunta el ministre de Justícia, Rafael Catalá

Xoc pel Tribunal de Comptes

Notícies relacionades

Aquest dimecres el PP també ha seguit burxant Ciutadans per l'informe del Tribunal de Comptes, que no ha avalat els del partit de Rivera. El president d'aquest organisme de control, Ramón Álvarez Miranda, ha assenyalat que les donacions en espècie registrades per aquesta formació en la seva comptabilitat del 2015 (quan va fer el salt a la política espanyola) podrien derivar en una sanció, encara que ha concretat que no s'ha obert cap expedient en aquest sentit. Álvarez Miranda ha informat que 14.371 euros de pagaments fets per terceres persones que Ciutadans va comptabilitzar com a donacions en espècie és "un incompliment susceptible" de constituir una infracció. Segons el PP, aquesta targeta groga als taronges deixa en foc d'encenalls el seu missatge de regeneració democràtica. 

El coordinador general del Partit Popular, Fernando Martínez-Maíllo, ha afirmat que altres polítics són al banc dels acusats per les mateixes "irregularitats". Aquest dijous, els populars abundaran en aquesta denúncia al Senat, on han demanat una sessió monogràfica sobre el partit de Rivera a la comissió que el partit de Mariano Rajoy va impulsar sobre finançament irregular. El PP té majoria absoluta a la Cambra alta i l'ha aprofitat per imposar l'ordre del dia.