L'ESTRATÈGIA DELS CONSERVADORS

Rajoy tem una guerra interna al PP pel nou finançament

El president convoca els seus barones aquest dilluns per buscar una posició comuna

La possibilitat d'una quitació a autonomies molt endeutades divideix els populars

tecnicomadrid41930160 madrid 06 02 2018 el presidente del gobierno  mariano rajoy

tecnicomadrid41930160 madrid 06 02 2018 el presidente del gobierno mariano rajoy

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles / Pilar Santos

Mariano Rajoy reuneix avui els seus barons autonòmics per parlar de finançament. Per parlar i per fixar una posició comuna (en aquests moments no hi és i els interessos dels uns i dels altres són ben diferents) que impliqui el compromís de no fer oposició al Govern o buscar la controvèrsia des de les files del mateix PP en un moment en què Ciutadans, amb els sondejos a favor, amenaça la seva hegemonia en el centredreta espanyol.

En  aquesta reunió, amb format de dinar, és previsible que el president, acompanyat de la seva número dos a l’Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, i del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, informi els seus que ha mantingut recentment una conversa amb el socialista Pedro Sánchez per confirmar que el PSOE està interessat a avalar un pacte d’Estat en aquesta matèria, malgrat que no existeixin compromisos de partida més enllà d’asseure’s a negociar.

Els socialistes sí que adverteixen des d’ara mateix que pretenen que s’ampliïn les variables per calcular el repartiment del model, incloent-hi ara com a ràtio la taxa d’atur que pateixen alguns territoris en termes relatius perquè se sumi a altres que estaven presents en l’antic sistema com la dispersió, la despoblació i l’envelliment.

Esperant la Generalitat

El Govern dona poques pistes de moment sobre les seves verdaderes intencions, més enllà d’admetre que està dissenyant un projecte que salvaguardi el finançament autonòmic dels vaivens que es puguin derivar de futures crisis econòmiques. Aviat Montoro haurà de convocar un Consell de Política Fiscal i Financera (CPPFF) i posar sobre la taula una proposta oficial -fins ara ho ha evitat al·legant que Catalunya no té encara un Govern que serveixi d’interlocutor-, que pot comportar iniciatives incòmodes per a algunes comunitats ­populars.

Especialment, per a les que han estat fent els deures i complint amb els ajustos i els objectius de reducció de dèficit i deute, ja que se sospesa que hi hagi quitacions de deute o mesures d’indulgència amb les comunitats que arrosseguen més dificultats econòmiques i que han sigut molt dependents del fons de liquiditat autonòmic (FLA). Alguna cosa va deixar caure Rajoy dijous, quan en una intervenció pública a Madrid se li va preguntar sobre aquest assumpte, que ja havia tret a col·lació dies abans Montoro.

«Tothom podrà donar la seva opinió i tothom podrà dir si ha sigut bo o dolent per a Espanya haver evitat la fallida d’algunes comunitats, perquè si tres o quatre haguessin fet fallida, les altres també», va avisar el president, al·ludint sense esmentar-les a les reticències que davant una possible condonació de deute a certs territoris han manifestat autonomies com Galícia, presidida pel popular Alberto Núñez Feijoo. En aquesta tesi de rebuig, ho hagin dit o no obertament, hi ha altres comunitats liderades pel PP i fins i tot pel PSOE.

«Entre el dolent i el pitjor»

Segons Rajoy, la decisió no està presa definitivament. Però va insistir dijous passat que a vegades s’ha de triar «entre el dolent i el pitjor» i que mantenir postures fèrries davant les hipotètiques quitacions pot acabar perjudicant els comptes de tots. «Com no s’intenti ajudar els que estan en una situació lamentable, automàticament tots ens posem en una situació igual de lamentable», va avisar el cap de l’Executiu. Serà complicat en tot cas que les autonomies complidores cedeixin si no se’ls ofereix algun mecanisme de compensació per a rescabalar-les del greuge que, al seu entendre, suposaria premiar les més endeutades.

Notícies relacionades

Rajoy i el seu equip són conscients i donen voltes a possibles solucions. Saben que aquest i altres problemes que sorgiran una vegada s’obri el meló del finançament es convertiran en notícia. I no volen donar a Ciutadans, el seu principal adversari però a la vegada soci imprescindible per poder aprovar els pressupostos, la carta de protagonitzar una disputa interna a les files del PP a conseqüència del repartiment dels diners. Per això el president ha decidit convocar els seus barons per intentar firmar la pau abans que s’hagi declarat la guerra. Almenys, davant l’opinió pública.

L’organització que dirigeix Albert Rivera diu no estar tancada en banda a la idea d’ajudar els territoris que arrosseguin més dificultats, però amb alguns matisos. ­«Creiem que els deutes de les comunitats es poden refinançar o reestructurar per evitar l’asfíxia financera, però la condonació seria un mal missatge per a aquells que sí que compleixen», va asseverar a aquest diari José Manuel Villegas. Els taronges esperen el següent pas de l’Executiu per anar més enllà.