'CAS PÚNICA'

Exdirectius de Cofely confessen davant el jutge els pagaments per contractes municipals

Sostenen que la pràctica generalitzada és que els plecs els fessin les empreses

Exculpen l'exalcalde d'Alcalá, actualment al Govern de Cifuentes

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Durant tota la setmana el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha tingut l'oportunitat de sentir com els exdirectius de l'empresa Cofely imputats en el cas Púnica admetien amb tota normalitat com pagaven comissions a canvi de contractes d'eficiència energètica en un total de 10 municipis madrilenys i l'extremeny d'Almendralejo. S'encobrien amb factures falses que s'incloïen en el concepte Business Plan.

Fins a tal punt va arribar la confessió de l'exdirector de Desenvolupament i Innovació de Cofely Constantino Álvarez i el seu subordinat Pedro García que el magistrat no va dubtar a preguntar al primer si la pràctica presentada com a habitual i generalitzada de redactar ells mateixos els esborranys dels plecs de condicions dels concursos públics, que havien de fer els responsables municipals, no li suposava problemes morals o ètics. Segons fonts jurídiques, l'imputat va respondre que sí i que quan feia un any i mig que era a la feina va pensar a deixar-ho, però no ho va fer.

García, que aquest divendres va continuar compareixent davant el jutge i ho tornarà a fer divendres que ve, ha assegurat que la pràctica de redactar els plecs per assegurar-se l'adjudicació a canvi d'una comissió es va utilitzar a Brunete, Moraleja de Enmedio, Serranillos, Casarrubuelos i Almendralejo. 

De Moraleja va dir en concret que un intermediari els va demanar 40.000 euros per a qui era el seu alcalde, Carlos Alberto Estrada, també imputat, i 40.000 més per a ell, però que el constructor i principal aconseguidor de la Púnica, David Marjaliza, va aconseguir l'adjudicació de 30.000.

Però ha evitat implicar en aquestes pràctiques l'exalcalde d'Alcalá de Henares Bartolomé González, actual diputat autonòmic pel PP de Cristina Cifuentes, tot i que Cofely també va fer l'informe d'eficiència energètica de la localitat i era un dels que va tenir més cost, 13,9 milions d'euros.

La Guàrdia Civil en un dels seus informes atribuïa un pagament a González de 60.000 euros per treballs contractats amb una de les empreses de Marjaliza que mai es van fer. García també ha exculpat, i amb vehemència, qui era assessor de l'assessor jurídic de l'Ajuntament, Fernando García Rubio

Autorització de París

Tant Pedro García com Constantino Álvarez han coincidit a declarar davant el jutge que quan es tractava de pagaments de quanties importants s'havia d'informar París: quan l'import era superior a 500.000 euros s'havia de comunicar, mentre que si arribava al milió d'euros havia de comptar amb autorització expressa.

Notícies relacionades

Tots dos han implicat en l'operació l'exdirector general de Cofely Didier Maurice, també imputat en la causa. L'empresa implicada en les pràctiques corruptes, segons els seus exdirectius, és filial de la multinacional francesa GDF.

Cap ha esmentat en cap moment el principal imputat del cas Púnica, l'exsecretari general del PP madrileny Francisco Granados, que declararà una altra vegada en la causa dilluns que ve.