PROCÉS JUDICIAL PER PRESUMPTES INJÚRIES

Rovira (CUP) es reafirma que els gihadistes del 17A van ser "executats"

La regidora Maria Rovira reitera davant el jutge les seves afirmacions en un ple en què assegurava que els agents havien "executat extrajudicialment" els terroristes

zentauroepp40930977 roda de premsa del grup cup capgirem barcelona a l ajuntamen171207140816

zentauroepp40930977 roda de premsa del grup cup capgirem barcelona a l ajuntamen171207140816 / Julia Perez

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La regidora de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona Maria Rovira s'ha ratificat aquest dijous davant un jutge de Barcelona en les seves afirmacions pronunciades en un ple municipal en les quals acusava els Mossos d'haver "executat extrajudicialment" els terroristes que van atemptar a Barcelona i Cambrils el 17 d'agost del 2017. La dirigent anticapitalista, que ha declarat en qualitat d'investigada, ha precisat que amb aquestes paraules volia obrir un debat sobre la mort dels membres d'aquest comando gihadista abatuts a trets per la policia autonòmica i posar sobre la taula la necessitat d'un model policial que garanteixi els drets humans. En la seva opinió, es podria haver vulnerat els seus drets a un judici just i a la presumpció d'innocència. 

L'advocat de Rovira, David Aranda, ha emmarcat les manifestacions de la política en el ple en el seu dret a la llibertat d'expressió. L'advocat que representa un dels sindicats denunciants, José María Fuster Fabra, ha assegurat, per la seva part, que ha sigut "delirant" i "surrealista" escoltar que el cos dels Mossos és una força de seguretat que practica execucions extrajudicials.

El jutge va obrir el desembre de l'any passat aquestes diligències contra la regidora de la CUP arran de les denúncies presentades per diversos sindicats policials davant la fiscalia, que, després del seu estudi, va acordar portar-les al jutjat perquè s'investigui si María Rovira ha comès un delicte d'injúries als cossos i forces de seguretat.

Una sessió d'homenatge

Notícies relacionades

El polèmic ple es va celebrar el 8 de setembre del 2017. Durant aquella sessió, en què el consistori va concedir la medalla al mèrit cívic als Mossos i la Guàrdia Urbana pel seu paper abans els atemptats, Rovira va lamentar que no s'haguessin tingut en compte les "execucions extrajudicials" dels terroristes i va acusar la Guàrdia Urbana de ser el braç executor del racisme institucional. Durant l'operació policial per caçar els autors de la massacre, la policia autonòmica va abatre cinc membres del comando a Cambrils i un sisè a la població de Subirats.

Arran d'aquestes afirmacions, el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) va presentar davant la Fiscalia de Barcelona una denúncia en què acusava d'injúries la regidor de la CUP, a l'entendre que el seu únic propòsit era "desprestigiar el cos de Mossos" i els agents que van abatre els terroristes. Segons aquesta denúncia, les declaracions de Rovira en el ple municipal tenien "la clara intenció d'injuriar i atemptar contra la dignitat de la institució i la dels agents actuants en els atemptats, en un moment en què, precisament, la societat estava valorant positivament la seva actuació en els fets descrits". A més de l'SPC, en la causa oberta contra Rovira estan personats la Central Sindical Independent de Funcionaris (CSIF) i el Sindicat d'Agents de la Policia Local.