REGENERACIÓ DEMOCRÀTICA

Ciutadans proposa que els pròfugs com Puigdemont no es puguin presentare a les eleccions

Podem i Ciutadans sondegen les possibilitats de reformar la llei electoral

Les seves posicions en matèria econòmica i social estan als antípodes i aquesta entesa no passarà de ser puntual

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha avançat aquest dijous una proposta del seu partit per modificar la legislació electoral de manera que els pròfugs de la justícia, com l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, no es puguin presentare a uns comicis.

El líder de Cs ha llançat aquesta proposta en una entrevista abans que el seu partit es reuneixi amb Podem aquest dijous al Congrés per sondejar les possibilitats de pactar una reforma electoral que aconsegueixi un sistema més proporcional, conscients els dos partits que les seves posicions són "antagòniques" en altres assumptes i que aquest no passaria de ser un acord puntual.

La trobada s'emmarca en la ronda de consultes que Cs vol obrir amb la resta de forces polítiques per impulsar els canvis necessaris perquè el sistema electoral sigui "més equitatiu" i que els ciutadans puguin anar a les pròximes eleccions generals del 2020 amb un nou mètode ja en marxa.

Al considerar "estancats" els treballs de la subcomissió del Congrés creada l'any passat precisament per estudiar una reforma electoral, el líder de Cs, Albert Rivera, ha decidit donar una empenta a la reforma buscant els punts en comú amb altres forces polítiques. I començaran amb Podem perquè creuen que és el partit "més procliu" a desbloquejar la reforma de la llei electoral.

Al més alt nivell

Rivera es va posar en contacte la setmana passada amb Pablo Iglesias per tancar aquesta reunió, en què dijous participaran els equips dels dos grups parlamentaris encapçalats pels seus respectius portaveus al Congrés, Juan Carlos Girauta (Ciutadans) i Irene Montero (Units Podem). Però per aconseguir-ho, al tractar-se de reformar una llei orgànica -la llei orgànica del règim electoral general (LOREG)- necessitarien la majoria absoluta del Congrés. És a dir, requeriria també el suport del PSOE, ja que el PP sembla reticent a accelerar la reforma.

Els populars ja han deixat clar que no veuen "cap sentit" a impulsar la reforma electoral, com pretén Rivera, al marge dels treballs de la subcomissió parlamentària creada per a aquest fi, i han advertit a més que qualsevol reforma d'aquest tipus s'ha de fer per "consens".

¿I el PSOE?

A Podem, tot i les seves nul·les relacions amb els socialistes, pensen que és possible atraure el PSOE a aquest canvi perquè, en paraules de Pablo Iglesias, no s'entendria que Pedro Sánchez s'atrinxerés i s'"abracés" al PP també en aquest assumpte. A la reunió de dijous, l'equip d'Units Podem portarà una proposta de reforma, en què l'objectiu és "guanyar en proporcionalitat" i "fer vàlid el principi d'una persona, un vot".

En aquesta línia, el partit d'Iglesias fa mesos que treballa en diferents propostes i escenaris i, encara que va ser Rivera qui la setmana passada va trucar a Iglesias per concretar la reunió, des de la formació morada asseguren a Efe que han mantingut converses informals amb Cs des de finals de l'any passat, en què han trasmès la seva posició.

Notícies relacionades

Podem creu que canviar el nombre total màxim de diputats, per ampliar-lo a 400, o el nombre mínim per província (2) tindria "pocs efectes" sobre la proporcionalitat. En canvi, aposta per substituir la fórmula de repartiment d'escons i passar del mètode d'Hont, que afavoreix els partits amb més vots, al sistema Saint Lague, que s'utilitza per exemple a Alemanya, i que és més proporcional.

El que tant Podem com a Ciutadans tenen clar és que, encara que aconsegueixin l'acord en la reforma electoral, les seves posicions en matèria econòmica i social estan als antípodes, i aquesta entesa no passarà de ser puntual