DECLARACIÓ DAVANT EL JUTGE

Forn: "Pérez de los Cobos va deixar plantats els Mossos l'1-O"

L'exconseller va rebutjar que la policia catalana fos un instrument imprescindible en el full de ruta per aconseguir la independència

icoy34129044 joaquim forn161115193616

icoy34129044 joaquim forn161115193616 / CARLOS MONTANYES

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

En la seva declaració davant el jutge del Tribunal Suprem, l'11 de gener, l'exconseller Joaquim Forn va negar rotundament que hagués utilitzat els Mossos d'Esquadra per a la celebració del referèndum de l'1-O. A més, va acusar el coronel de la Guàrdia Civil designat pel Ministeri de l'Interior per coordinar els tres cossos policials, Diego Pérez de los Cobos, de deixar plantats els Mossos aquell primer d'octubre.

Segons la declaració, que ha publicat La Vanguardia, el 29 i 30 de setembre Pérez de los Cobos va acordar que l'1-O la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra mantindrien quatre reunions per organitzar el tancament dels col·legis i la recollida de les urnes. No obstant, a la primera, de les nou del matí, Forn va dir que els únics que hi van anar van ser els Mossos. "Quan Trapero l'hi va fer saber a Pérez de los Cobos, li van dir que s'havien oblidat de la reunió i que les altres quedaven desconvocades".

Forn, que es troba en presó incondicional per un presumpte delicte de rebel·lió per ordenar als Mossos que afavorissin la celebració del referèndum i desobeïssin els mandats judicials, va dir que aquesta plantada li "va doldre". També va insistir que sempre es van complir els mandats judicials i va rebutjar que els Mossos fossin un instrument clau del full de ruta per aconseguir la independència.

Notícies relacionades

També va explicar que Carles Puigdemont li va dir al respecte "fes el que hagis de fer".

El fiscal i l'acusació popular (Vox) li van insistir que com a conseller tenia el mandat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de prohibir el referèndum, però tot i així ell va anar a votar l'1-O.  "A mi el mandat que se'm va demanar va ser gestionar el Departament d'Interior i és el que vaig fer de la millor manera que vaig saber. En cap moment ni he jugat als soldats, ni he jugat a fer exèrcits ni res de res", va explicar.