Podem presenta una reforma de la llei electoral per permetre el vot als 16 anys

La formació de Pablo Iglesias proposa llistes paritàries i substituir la llei D'Hont per un altre sistema més proporcional

zentauroepp41939982 graf6480  madrid  07 02 2018   el l der de podemos  pablo ig180207195652

zentauroepp41939982 graf6480 madrid 07 02 2018 el l der de podemos pablo ig180207195652 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Podem ha presentat aquest dimecres una reforma de la llei electoral que implica avançar als 16 anys l'edat per poder votar, a més de modificar el sistema de repartiment d'escons per un altre de més proporcional. Millorar la paritat amb llistes cremallera i obligar per llei a celebrar almenys dos debats electorals són algunes altres de les propostes que Podem portarà a la reunió que mantindrà demà amb Ciutadans al Congrés.

El grup confederal ha presentat en un acte les seves propostes, en què a més de Pablo Iglesias, han participat les portaveus d'En Comú i En Marea, Lucía Martín i Yolanda Díaz, respectivament, i el diputat Íñigo Errejón, portaveu de la formació en la comissió que ja estudia la reforma electoral al Congrés.

Cap de les propostes de Podem suposa una reforma de la Constitució, ja que impliquen únicament una modificació de la llei orgànica del règim electoral general (Loreg). 

El sistema Saint Laguë

El principal canvi que planteja Units Podem és substituir l'actual mètode de repartiment d'escons (D'Hont), que afavoreix els partits més votats, pel sistema Saint Laguë, utilitzat en països com Alemanya, Suècia o Dinamarca. Una fórmula més proporcional i que reflecteix més bé el principi d'igualtat d'"una persona, un vot".

Segons els càlculs de Podem, qui més benefici en trauria d'aquest sistema és Ciutadans. Si s'hagués aplicat la reforma en les últimes eleccions generals, el partit de Rivera avui tindria 44 diputats al Congrés, en comptes de 32. Podem i les seves confluències n'haurien aconseguit 77, en lloc de 71, mentre que el PP hauria baixat de 137 escons a 132 i el PSOE de 85 a 84.

Aquests càlculs estan fets sobre un Congrés com l'actual, de 350 diputats, de manera que podrien variar si es modifica el nombre total màxim de diputats per augmentar-lo a 400, o el nombre mínim per província (2).

Podem considera que aquests canvis tindrien "pocs efectes" sobre la proporcionalitat, encara que augmentar a 400 el nombre de diputats també ha sigut una de les propostes que la formació d'Iglesias ha plantejat en altres ocasions. Fins i tot ho va demanar l'octubre del 2016 al Congrés en una de les esmenes que va presentar a la reforma electoral que es va plantejar per evitar que es poguessin celebrar unes hipotètiques eleccions el dia de Nadal, i que després va ser retirada.

Llistes paritàries

Notícies relacionades

Una altra de les propostes de Podem és que la llei electoral introdueixi una regla de paritat entre dones i homes, que es tradueixi en llistes cremallera per a les candidatures electorals, com la que ja utilitza el partit de Pablo Iglesias o el PSOE. Així mateix, proposa eliminar "els obstacles" que la reforma del vot pregat del 2011 va imposar als espanyols a l'estranger, simplificar els tràmits i agilitzar els terminis per augmentar la participació.

Proposa, a més, que es reconegui el dret de vot des dels 16 anys, un "mailing" conjunt perquè totes les paperetes arribin en un únic sobre als ciutadans i que la llei obligui a celebrar dos debats electorals, un d'ells almenys en la televisió pública entre els candidats a la Presidència del Govern.