CAUSA PER REBEL·LIÓ

El Suprem pot reactivar l'euroordre contra Puigdemont després de processar-lo

El magistrat pot reactivar-la en qualsevol moment, però és millor una vegada perfilada la imputació

S'espera que l'ordre es dicti al març i a l'adquirir fermesa suposi la suspensió dels diputats

jcarbo41918955 puigdemont180205131636

jcarbo41918955 puigdemont180205131636 / YVES HERMAN

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena té una carta encara per jugar contra l'expresident català Carles Puigdemont, que lluny de donar signes de la seva disposició a entregar-se a la justícia espanyola sembla cada vegada més disposat a prolongar la seva estada a Brussel·les. Aquesta carta és reactivar l'euroordre que va deixar en suspens al fer-se càrrec de la totalitat de la causa per rebel·lió, sedició i malversació per la qual té imputades les 28 persones que considera responsables de l'intent de secessió de Catalunya.

Fonts de l'alt tribunal assenyalen que el moment òptim per procedir a fer-ho serà una vegada dictat l'ordre de processament, sense necessitat d'esperar que sigui ferma, perquè Puigdemont, a l'estar fugit i no estar personat en el procediment, ni tan sols la podrà recórrer, cosa que implica que els fets que se li atribueixin com a "líder" del pla secessionista seran inamovibles almenys pel que fa a ell.

Si els càlculs del Suprem no fallen, aquesta resolució es dictarà al març i quan adquireixi fermesa, cosa que no es demorarà en excés tenint en compte que aquest és l'únic sumari que instrueix l'alt tribunal, suposaran la suspensió automàtica dels diputats elegits el 21-D passat que encara no han renunciat a l'escó i segueixin presos, com sembla que passarà segons les últimes resolucions del jutge Llarena. Són les dictades respecte a l'exconseller Joaquim Forn i a l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez.

Tant aquest, com l'exvicepresident Oriol Junqueras i els fugits que encara no han renunciat a l'escó, el mateix Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, en són els directament afectats. Contra tots dos es va dictar ordre de presó per acompanyar les euroordenis anul·lades i se'ls considera per les fonts consultades en la mateixa situació que els presos. 

Notícies relacionades

La carta que jugarà Llarena llavors és que els fets que s'ofereixin a la justícia belga ja no seran una mera imputació, un simple formulari omplert per complir els requisits de l'euroordre, sinó la imputació construïda sobre "indicis racionals de criminalitat" després de set mesos d'instrucció. D'aquesta manera, les autoritats belgues ja es podran pronunciar sobre la reclamació espanyola amb totes les dades --atestats i informes policials, declaracions d'imputats i de testimonis-- en què es basa per processar els responsables del concert necessari amb el seu corresponent repartiment de tasques per arribar a la declaració d'independència.

No tindria sentit que l'alt tribunal no intentés utilitzar tots els mitjans que té a l'abast per mirar de posar a disposició de la justícia espanyola el considerat màxim responsable de la rebel·lió investigada, i encara més sabent onés. Però el moment de fer-ho serà una vegada enfortida l'acusació que pesa sobre ell amb l'ordre de processament.