Les eleccions divideixen Junts per Catalunya

Ponsatí advoca per nous comicis si no s'investeix Puigdemont

Rull descarta aquesta opció i Òmnium demana unitat a l'independentisme

zentauroepp41824959 files  this file photo taken on september 30  2017 shows  ca180129130613

zentauroepp41824959 files this file photo taken on september 30 2017 shows ca180129130613 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Roger Pascual / Barcelona

Del 'Mas o març' a 'Puigdemont o eleccions'. Aquesta és la tesi que defensa el nucli més pròxim al president cessat, que no contempla sota cap concepte presentar un candidat alternatiu a la presidència de la Generalitat i al qual, a més, no li importaria anar a uns nous comicis en què creu que podria arrabassar-li alguns escons més a una ERC tocada. Una postura que xoca amb la del grup més possibilista (i també el majoritari) de la formació, que no vol ni sentir parlar de nous comicis encara que, de moment, insisteix a mantenir Puigdemont com a únic candidat.

Dues tesis, accentuades després de la investidura ajornada aquesta setmana per Roger Torrent, a les quals han posat cara aquest dissabte dos exconsellers, Clara Ponsatí i Josep Rull. L'exconsellera d'Ensenyament ha carregat contra la decisió del president del Parlament de postergar la investidura per la prohibició del Tribunal Constitucional d'una elecció a distància de Puigdemont. "Demanar perdó, no saltar-se cap decisió arbitrària del Tribunal Constitucional, seria molt mala opció", ha sentenciat, abans de posar sobre la taula la repetició electoral. "Seria millor tornar a fer eleccions", ha rematat en el programa 'Via Lliure' de RAC-1.

Una opció que ha sigut ràpidament descartada per Rull, que ha assenyalat que no vol ni sentir parlar de tornar a les urnes, i ha assenyalat que s'havien reprès les negociacions per a la investidura. "Ens posarem d'acord. Estem parlant i això anirà bé i es complirà el mandat democràtic dels ciutadans de Catalunya", ha comentat. Curiosament Rull havia sigut el primer, fa una setmana i en el mateix programa que Ponsatí, a obrir la capsa de Pandora d'altres eleccions. "És un escenari possible, però no 'L'ESCENARI. Ara volem concentrar-nos en el que és possible", deia llavors, pensant en la investidura que no es va produir dimarts passat.

La investidura avortada per Torrent ha carregat de raons els que, com Ponsatí, creuen que abans que doblegar-se al TC és millor apostar per una repetició electoral. I que en aquest escenari podrien esgarrapar-li uns escons més als republicans en el derbi particular que mantenen per l'hegemonia independentista, amb la truita girada de sobte, amb ERC sent ara els que trepitgen el fre davant el xoc de trens i els postconvergents, amb Puigdemont al capdavant, abanderant l'enfrontament amb l'Estat. 

Notícies relacionades

A ERC continuen defensant que el que ha de fer Puigdemont és fer el pas al costat que va fer Mas, i és Joan Tardà el que més clarament ho manifesta de portes enfora. El portaveu republicà al Congrés, que ja va defensar fa una setmana que si feia falta s'hauria de "sacrificar Puigdemont", ha tornat a abonar aquesta idea aquest dissabte. "Tothom és important però el que és imprescindible és tenir Govern", ha apuntat, considerant que cal estar "en millors condicions" per "passar d'una república declarada només simbòlicament a una d'efectiva".

Conscient que la investidura pot reobrir velles ferides entre republicans i convergents, Òmnium Cultural ha demanat aquest dissabte als dos partits "un exercici d'autocrítica" i els ha instat a "no deixar-se espantar" per la força de l'Estat. El vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ha reclamat als partits sobiranistes "màxima unitat i generositat" per poder garantir com més aviat millor la investidura, la formació de govern i la restitució de les institucions catalanes.