JUDICI A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Els Mossos revelen que la cèl·lula de Terrassa volien segrestar i degollar una dona a l'estil Estat Islàmic

Els terroristes, segons un comandament policial, volien "posar-li un vestit taronja, entrevistar-la i degollar-la i penjar les imatges a Youtube"

Un infiltrat va descobrir que volien atemptar contra "peixos grossos" i en punts emblemàtics de Barcelona amb metralletes i explosius

Arranca hoy el juicio a una célula yihadista que planeó atentar en Barcelona

Arranca hoy el juicio a una célula yihadista que planeó atentar en Barcelona / FERNANDO VILLAR (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press / Efe

La cèl·lula gihadista desarticulada a Terrassa (Vallès Occidental) el 2015 en l'operació Caront, amb deu detinguts que s'han assegut aquesta setmana a la banqueta de l'Audiència Nacional, tenien un macabre pla. Volien segrestar i degollar una dona a l'estil de l'Estat Islàmic (EI). Així ho ha revelat aquest dijous davant el tribunal l'instructor dels Mossos d'Esquadra en aquella operació, que es va portar a terme davant el risc que els presumptes terroristes aconseguissin el seu objectiu.

El testimoni ha assenyalat, a més, que l'organització ja havia fet fotos de possibles blancs d'atemptats a Barcelona amb metralletes i explosius. Segons van saber a través d'un agent encobert que els Mossos van infiltrar a la cèl·lula, aquesta pretenia atemptar contra "peixos grossos", ha afirmat, entre els quals podrien trobar-se polítics, militars i policies, a més de contra punts emblemàtics de la capital catalana com el Parlament, la plaça d'Espanya i el Port Olímpic, i també atacar sinagogues jueves i centres comercials.

La decisió de portar a terme les detencions es va prendre, ha declarat el comandament policial, quan van descobrir que ja estaven preparant una acció concreta: "segrestar una dona, posar-li un vestit taronja, entrevistar-la i degollar-la a l'estil de l'Estat Islàmic, per penjar les imatges a Youtube". Allò va ser, ha afirmat, "un punt d'inflexió".

Víctima seleccionada

En la reunió en què es va preparar aquesta acció, el 2 d'abril del 2015, el presumpte líder de la cèl·lula, l'espanyol convertit a l'islam Antonio Sáez Martínez, va apuntar que el pla "seria millor que un atemptat, ja que tindria més repercussió" i que ja tenia la persona seleccionada, que sabia on vivia. "Creia que tindria més interès mediàtic i compliria els seus objectius, que era sembrar el terror", ha afegit. Així que, per a "garantir la seguretat", els investigadors van parlar amb la fiscalia i el jutge de cara a procedir a les detencions i "no arriscar-se més".

Notícies relacionades

Prèviament, s'havien plantejat, per finançar la cèl·lula, segrestar una directora d'una sucursal bancària, ha relatat l'instructor de la investigació dels Mossos.

Sense interès polític

La fiscal ha preguntat al testimoni si la policia catalana havia rebut ordres de comandaments polítics per portar a terme aquesta operació amb suposats interessos polítics, a què l'agent ha contestat: "Rotundament no, ni en aquesta ni en cap". El ministeri públic ha volgut que el comandament aclarís qüestions plantejades per alguns acusats i advocats defensors que han insinuat que els Mossos volien apuntar-se medalles en el marc del 'procés'.