LA LLUITA ANTITERRORISTA

Detingut a Terrassa un gihadista radicalitzat

L'arrestat es considerava "un mujahidí més" i animava a "matar espanyols" si no es podia viatjar a Síria a combatre

zentauroepp3817606 sevilla 18 12 05  registro del coche  en la sevillana barria180130090144

zentauroepp3817606 sevilla 18 12 05 registro del coche en la sevillana barria180130090144 / BEGONA LOMBARDIA

2
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional ha detingut a Terrassa un ciutadà marroquí que es trobava en avançat procés de radicalització gihadista. L'arrestat, un home de 45 anys, de perfil discret i que vestia a la manera occidental, es considerava a si mateix "un mujahidí més", havia manifestat la seva pena per no haver viatjat a Síria a fer el gihad violent i havia exalçat els atemptats terroristes del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils.

L'arrest d'aquest gihadista és fruit d'una investigació iniciada al mes de juny, quan la policia va detectar l'adhesió d'aquest individu a la ideologia salafista radical d'Estat Islàmic. Durant el transcurs de la investigació, els agents van corroborar que el detingut s'autodefinia com un integrant més en la distància d'aquesta organització terrorista, recolzant la comissió d'atemptats per a la consecució dels objectius marcats per aquesta.

El detingut, consumidor de vídeos i propaganda de Daesh, havia arribat a afirmar, davant la impossibilitat de viatjar a Síria a combatre, que "qui pugui fer alguna cosa que ho faci, a qui no el deixin anar a Síria que mati sis o set espanyols". No va dubtar a alabar els atemptats comesos a Barcelona i Cambrils manifestant que si ell tingués una furgoneta gran faria el mateix que "els germans" que van atemptar a la Rambla.

Practicant de l'estratègia 'taquiyya' 

Molt reservat, per evitar aixecar sospites es vantava de no portar barba, vestir pantalons curts i no anar a la mesquita a resar, tot això d'acord amb el concepte que es coneix com a taqiyya, un principi que justifica portar una vida allunyada dels preceptes islàmics en una societat no islamitzada amb l'objectiu d'atacar-la des de dins. L'arrestat buscava allunyar-se de la imatge prototípica d'un fonamentalista islàmic per passar desapercebut, estratègia que acompanyava amb altres mesures de seguretat en matèria de telefonia mòbil o al conduir, realitzant maniobres evasives per evitar que es detectés el seu recorregut o els llocs on anava.

 

En la seva pretensió d'autoadoctrinar-se, el detingut visionava de manera reiterada vídeos en què s'observava gihadistes combatent a Síria; segons ell màrtirs que "s'han guanyat el cel", així com execucions perpetrades per nens amb càntics en els quals s'exalça la lluita violenta en nom d'Al·là. No dubtava a compartir aquests vídeos amb persones del seu entorn i a vegades convidava algun d'ells a acompanyar-lo a Síria a unir-se a l'Estat Islàmic argumentant que ell pagaria el cost del viatge dels dos.

 

Aquesta detenció suposa la neutralització d'una potencial amenaça, ja que el detingut estava en un punt d'adhesió a l'organització terrorista que el podria haver portat a cometre un atemptat com a actor solitari en territori europeu tal com reclama Estat Islàmic als seus acòlits.

 

Notícies relacionades

L'operació, que continua oberta, s'ha desenvolupat sota la supervisió del Jutjat Central Instrucció Número Quatre i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.