L'ESTRATÈGIA SOCIALISTA

Susana Díaz flirteja amb un altre avançament electoral

La presidenta de la Junta d'Andalusia vol frenar l'ascens de Cs i danyar el PP i Podem

El PSOE nega els rumors mentre que els taronges creen que no es justificaria davant els ciutadans

zentauroepp38402606 barcelona 12 05 2017  entrevista a susana diaz en el parque 180129173138

zentauroepp38402606 barcelona 12 05 2017 entrevista a susana diaz en el parque 180129173138 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

Els partits de l’oposició a Andalusia ja es mouen en clau preelectoral, i no sols perquè vulguin estar preparats per presentar-se amb els millors avals davant els electors. Des de diversos àmbits insisteixen que la presidenta de la Junta, Susana Díaz, no esgotarà la legislatura, que venç el març del 2019, i que el PSOE andalús utilitzarà la cita amb les urnes segons li convingui per mirar de recuperar la majoria absoluta i deixar anar el «llast» d’un soci, Ciutadans, que comença a pesar. Tots dos ho neguen contínuament al·legant que hi ha estabilitat. Però el PP ho té clar. «Veient el seu recorregut històric, no me’n fio d’ella», va afirmar el seu líder, Juan Manuel Moreno Bonilla.

«No avançaré les eleccions, relaxin-se perquè estem governant i treballant», li va deixar anar la presidenta en l’últim ple. I és que seria molt difícil justificar la necessitat de l’avançament. La situació recorda molt el 2014. El PSOE governava amb comoditat amb IU malgrat perdre les autonòmiques del 2012 davant Javier Arenas. Díaz, relleu de José Antonio Griñán, va pressentir l’auge de Podem i, per enxampar-los desarmats, va trencar el pacte i va avançar les eleccions després de mesos negant-ho. La jugada va sortir bé, els morats tot just van aconseguir 15 escons i el PSOE va tornar a ser la força més votada, tot i que amb el seu pitjor resultat històric.

Cs va ser la crossa que va permetre aleshores la investidura de Díaz després de 85 dies d’impàs. També tirar endavant els pressupostos, una comoditat que li va valer per intentar el salt a Madrid. Però, tot i que no va entrar a l’Executiu, el partit taronja ha sigut un soci exigent, que va condicionar la investidura a la marxa de Manuel Chaves i Griñán del PSOE per la seva imputació en el cas dels ERO, i va pressionar per eliminar l’impost de successions.

Els seus intents de marcar perfil propi i erigir-se en alternativa factible a un PP incapaç de governar en 36 anys s’evidenciaran més en els pròxims mesos, aprofitant el vent a favor arran del 21-D. Així, ja anuncien que aquest serà l’any de rematar les propostes del pacte d’investidura, entre les quals se’n troben algunes, com ara la reforma de la llei electoral, a les quals els socialistes no estan gaire disposats. Cs treu vots al PP, però també a un PSOE amb una línia més de centre que a la resta del país.

Qüestió d'"interès"

D’aquesta forma, entren en joc els estrategs que compten el vot carrer per carrer. Els sondejos amb què treballen, tant interns com públics, són optimistes per als socialistes, i aprofundeixen en aquest ascens de Cs, malgrat l’escàs ganxo del seu líder, Juan Marín (del qual no se sap encara si aconseguirà repetir), i en la caiguda de PP i de Podem, sobretot arran del seu ambigu posicionament amb el tema català. Per això, qualsevol relliscada de la formació taronja servirà d’excusa per justificar l’avançament. De moment, no existeix. «No hi ha cap motiu, a menys que sigui una qüestió exclusivament d’interès del PSOE, però no pas de l’interès dels andalusos ni d’Andalusia», va remarcar dijous Marín.

Notícies relacionades

Un altre element a tenir en compte és la coincidència amb les eleccions generals. La falta de pressupostos pot deixar Mariano Rajoy en el compromís d’avançar comicis del 2020 al 2019, i els socialistes andalusos prefereixen evitar una cita conjunta. Creuen que Díaz és un valor més important que la mateixa marca socialista, i temen no només la contaminació de temes nacionals, sinó també la presència de Pedro Sánchez, que no mou tants afectes, o l’efecte dels enfrontaments entre aquest i Rajoy.

Convenció nacional

De moment, els socialistes atribueixen el rumor al PP. «Ha deixat anar la llebre per desviar l’atenció dels seus conflictes interns», va assegurar el secretari d’organització socialista, Juan Cornejo, en al·lusió a les crisis que té obertes a diverses províncies. Els més maliciosos fins i tot apunten que seria la fórmula de Moreno per evitar ser qüestionat com a líder. En qualsevol cas, saben que Andalusia és fonamental per mantenir la Moncloa; d’aquí ve que s’hi vulguin deixar la pell. Per començar, amb la celebració de la convenció nacional el mes de març. El tret de sortida per a un nou i llarg període electoral.