EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

La Mesa del Parlament debat aquest dimarts si permet delegar el vot als encausats que són a Brussel·les

El vot dels cinc diputats electes fugits a Bèlgica és clau per reelegir Puigdemont

zentauroepp41731265 roger torrent anuncia a carles puigdemont como candidato fot180122114827

zentauroepp41731265 roger torrent anuncia a carles puigdemont como candidato fot180122114827

2
Es llegeix en minuts

La Mesa del Parlament abordarà aquest dimarts, a la reunió que començarà a les deu del matí, si accepta que els cinc diputats electes fugits a Bèlgica puguin delegar el seu vot en un company de grup de cara al ple d'investidura del president de la Generalitat. Els cinc vots són clau perquè el candidat, Carles PuigdemontCarles Puigdemont, pugui ser reelegit.

Els encausats que són a Brussel·les -PuigdemontLluís PuigClara Ponsatí, Toni Comín Meritxell Serret- van demanar formalment al Parlament la setmana passada poder delegar el seu vot i l'última decisió la té la Mesa de la Cambra catalana (quatre dels set membres d'aquest òrgan són de JxCat i ERC, de manera que la decisió està en mans d'aquests dos grups).

Un informe dels lletrats de la Cambra sosté que la delegació de vot seria contrària al reglament del Parlament, però també esgrimeixen que és a la Mesa, al ser l'òrgan rector, a qui correspon decidir.

El precedent

En el primer ple de la legislatura, celebrat la setmana passada per constituir el Parlament, els tres diputats electes que estan en presó preventiva (Oriol JunquerasJoaquim Forn i Jordi Sànchez) van demanar la delegació del vot, mentre que els cinc que se'n van anar a Brussel·les no ho van fer.

L'informe dels lletrats era contrari al fet que els tres parlamentaris empresonats poguessin delegar el vot, però la delegació es va fer efectiva i el Govern central no va anar als tribunals. En canvi, sí que va anunciar que recorrerà una eventual delegació del vot dels encausats fugits.

Els terminis

Si el Parlament convoca el ple per investir Puigdemont i permet delegar el vot dels encausats que són a Brussel·les i dels empresonats, el bloc independentista comptaria amb 70 diputats i podria investir el líder de JxCat en primera volta.

La llei fixa que el president queda investit en primera volta si aconsegueix majoria absoluta (almenys 68 vots). Si no, es pot investir en segona volta amb majoria simple.

Per garantir-se la majoria absoluta a la primera votació, Puigdemont hauria de tenir tots els vots de JxCat i ERC (66 en total) més almenys dos dels quatre diputats de la CUP. Si els anticapitalistes no li volguessin donar cap vot afirmatiu, Puigdemont en tindria prou amb quatre abstencions dels cupaires en segona volta (tindria 66 vots a favor i 4 abstencions, que serien suficients per derrotar els 65 en contra de la resta de l'hemicicle).

Petició de reconsideració

Notícies relacionades

A la reunió de la Mesa també s'abordaran les peticions de reconsideració de C's i el PSC perquè el president de la Cambra, Roger Torrent, faci marxa enrere en la seva decisió de proposar Puigdemont com a candidat a la presidència de la Generalitat.

JxCat i ERC tenen majoria a la Mesa del Parlament i amb tota probabilitat faran decaure aquestes peticions de reconsideració. Davant aquest escenari, els socialistes ja han advertit que recorreran al Tribunal Constitucional (TC).