SOL·LICITUD AL CONGRÉS DELS DIPUTATS

Cs demana que s'investiguin els atemptats de BCN i Cambrils

El PSOE i el PP s'oposen a la iniciativa, ERC la recoza i Units Podem s'ho pensa

2
Es llegeix en minuts

Ciutadans (Cs) vol que el Congrés analitzi en una comissió d’investigació «l’error en la coordinació policial» dels atemptats de Barcelona i Cambrils el passat 17 d’agost, que van causar 16 víctimes mortals i més de 100 ferits. La iniciativa encara s’ha de votar, però en principi no tirarà endavant. El PSOE la va rebutjar ahir. El PP va ser menys clar, però no veu la proposta amb bons ulls. ERC, en canvi, hi votarà a favor, encara que per motius diferents dels dels taronges. Units Podem, mentrestant, va dir que encara no havia pres una decisió. 

La proposta la va avançar ahir en una entrevista a Los desayunos de TVE el president de Ciutadans, Albert Rivera, que va explicar que l’objectiu no és buscar responsables polítics de l’atac, sinó aclarir què es va fer malament i què es pot millorar en el futur i «evitar que torni a succeir» un fet similar.

Rivera va assenyalar que existeix «descoordinació policial», i per això, segons el seu parer, és necessari conèixer les relacions entre Espanya i la CIA, més encara després que EL PERIÓDICO publiqués dilluns passat que la policia autonòmica havia intentat destruir l’alerta dels EUA sobre l’amenaça d’un atac terrorista a la Rambla. També el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, es va referir a la notícia difosa per aquest diari. «Ja és el súmmum», va dir Zoido, que també va explicar que el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), dependent del seu departament, «també va rebre» aquella alerta. «La vam passar immediatament als Mossos», va dir a Antena 3.

Però ni el PP ni el PSOE estan disposats a recolzar la iniciativa de Ciutadans per intentar aclarir aquests fets. Segons el portaveu dels populars al Congrés dels Diputats, Rafael Hernando, la comissió d’investigació sobre les «fallades de coordinació» s’ha de crear a la Cambra catalana.

MARGARITA ROBLES I EVA GRANADOS 

Els socialistes van ser més contundents en el seu rebuig. Per a la seva portaveu parlamentària, Margarita Robles, en matèria antiterrorista ha de prevaler el «sentit d’Estat». «Crec sincerament que és una frivolitat pretendre fer comissions d’investigació amb el tema de la lluita antiterrorista. Jo sé que Ciutadans està en una dinàmica de grans titulars en què s’hi val tot, però la lluita antiterrorista exigeix molta prudència. Qui vulgui fer de la lluita antiterrorista un element de confrontació política es trobarà el PSOE absolutament en contra», va dir Robles.

Notícies relacionades

Les paraules de la dirigent socialista contrasten amb l’actitud del PSC, que dilluns passat va anunciar que demanarà explicacions al nou Govern sobre l’actuació dels Mossos d’Esquadra i els seus màxims responsables davant els atemptats a Barcelona i Cambrils. «El Govern no va venir al Parlament a donar explicacions dels atemptats. Les tornarem a demanar. Els Mossos van intentar destruir l’alerta dels EUA sobre la Rambla», va escriure en Twitter la portaveu socialista a la Cambra catalana, Eva Granados. 

INVESTIGAR EL VINCLE DE L’IMAM I EL CNI

Des d’Esquerra Republicana, per acabar, Gabriel Rufián va assenyalar que el seu grup votarà a favor de la iniciativa de Ciutadans, malgrat sospitar que el partit taronja buscava col·locar en mal lloc els Mossos d’Esquadra. Els republicans, no obstant, consideren que la comissió parlamentària serviria  per investigar la relació d’Aldelbaki Es Satty, l’imam de Ripoll, suposat cervell dels atemptats, amb el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), amb el qual va col·laborar.